Селяни навіть не знають, що біля них рубають ліс! (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Нагадаємо, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив про заборону видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів круглих та виготовлених із них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій у частині експорту круглих необроблених матеріалів.

 

Мабуть немає такого засобу масової інформації, який би не писав про знищення лісів Карпат. Про це повідомляють у соціальних мережах, деколи підкріпляючи фотографіями. Тим не менше, «зелене золото» і надалі продовжують по-варварському вирубувати. Про притягнення до кримінальної відповідальності винуватців щось не доводилося чути. А те, що через знищення флори у багатьох населених пунктах може зникнути вода, лісогубів, здається, хвилює менше всього. 24 серпня до нашого видання пролунав тривожний дзвінок від деяких жителів с. Нижні Ремета Берегівського району, які повідомили про вирубку молодого лісу поблизу цього села і на місце пригоди виїхала міліція. Крім цього, вони розповіли, що у декого із сельчан урвався терпець і він, схопивши рушницю, пішов на розбори з лісогубами, які одразу втекли з місця пригоди. Наступного дня знову дзвінок від місцевих жителів, які повідомили, що знову рубають ліс. Після цього працівники нашої редакції виїхали на місце події, щоби на власні очі побачити це.

Вже на початку села ми з автомобіля побачили фуру, яка ледь виднівся на лісовій дорозі. Під’їхавши ближче, стали спостерігати картину: із вантажівки «ЗіЛ» у автофургон «Рено» із угорськими номерами молоді хлопці перевантажували деревину. Підійшовши до водія фури я поцікавився: кому належить автомашина й куди прямуватиме. На моє запитання водій лише зміг відповісти: моя машина, далі розвів руками, даючи розуміти, що володіє тільки угорською мовою. Бесіду продовжили із працівниками, які перевантажували нарізане дерево.

– У нас є на це дозвіл від Берегівського держлісгоспу. – повідомив нашому виданню молодий робітник, який не захотів представитися. – Є всі папери на розробку дерева. Директор Балог Аттіла, його фірма працює з лісом. Ми є прості робочі. Нам показали дільницю, де треба працювати, платять за це гроші, тому нам все одно. Начальник відправлятиме вантажівку, щоправда куди збувають її – не знаємо.

Зателефонувати до цього Аттіли чи хоча б дати його номер наш співрозмовник категорично відмовився. Лише й повідомив, що той проживає у Берегові. Там, мовляв, і шукайте його, якщо зможете. Глянувши направо, ми побачили, що за якусь сотню метрів за лісовими деревами велику галявину, куди й подалися з колегами. На одному з дерев виднівся кимось поставлений знак «прохід заборонений», а згодом почули за спиною крик когось із робітників: ви знак не бачите? Туди не можна йти. На моє запитання: хто заборонив, відповіді не почув. Зрештою, це не приватна територія й тому незрозуміло, чому тут може бути заборонено ходити. Відтак, перед нашими очима побачили чималу площу, на якій вирубали молоді дерева і тут від них залишилися лише пеньки. До слова, як завважив мій колега, видно, що вся вирубана деревина була здорова і вік дерев – років 10-20, але не більше. У кінці цієї галявини вже інша бригада робітників валила і чистила стовбури грабів та дубів. За словами місцевих, таких вирубаних галявин є декілька.

Під час невеликої розмови із жителькою села, почув: на жаль, ми тут нічого не вирішуємо. Нас ніхто не слухає. Дехто із місцевих мешканців побоявся надати коментарі для нашого видання.

– Ми навіть не знаємо, що рубають ліс. – повідомила виданню «Карпатського об’єктиву» секретар сільської ради с. Нижні Ремета Мар’яна Куранова. – Раніше нам приносили план щодо розробки дерев, тепер його немає Вважаю, що це дуже погано, що рубають ліс. Тут є 170 га державного лісу та 5 га агролісу. З лісового податку ми не отримуємо жодної копійки. І в нашому селі немає підприємців, які б займалися лісом.

У Берегівському райвідділі міліції нам повідомили, що до них заяв щодо незаконної вирубки лісу не надходило.

Наступна наша поїздка в ДП «Берегівське лісове господарство». З керівництва застати там нікого не вдалося, а працівники повідомили, що коментарі без керівництва не можуть надати. В. о. головного лісничого Євген Дурдинець їздив по роботі з прикордонниками. На телефонний дзвінок він відповів, що згодом сам зателефонує. Та на його телефонний дзвінок так і не дочекався. Відтак телефоную наступного ранку, але лісовий очільник повідомив, що він зараз знаходиться на нараді й тому згодом сам зателефонує. Та й цього дзвінка теж не дочекався. Всі інші спроби зв’язатися з керівником лісового господарства, щоби отримати коментарі для матеріалу успіху не принесли: до кінця дня він просто не брав слухавку.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив про заборону видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів круглих та виготовлених із них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій у частині експорту круглих необроблених матеріалів. Про це повідомляється на офіційному сайті Москаля.

1 листопада цього року набуває чинності ухвалений Верховною Радою України закон про заборону експорту на 10 років необроблених лісоматеріалів. Однак поки закон не набрав чинності, в області почалася справжня вакханалія з лісом – вирубують все, що можна і не можна, таке враження, що так звані лісокористувачі готові продати за кордон навіть свої дерев’яні хати. Куди не їду по області – скрізь лісовози. Мало того, що вивозять кругляк, а ще і розбивають у спеку дороги. Цьому необхідно покласти край, інакше до 1 листопада Карпати залишаться лисими, – заявив голова Закарпатської ОДА, пише Іван ЛАДЖУН, "КО".

 

26 серпня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів