Закарпатців чекає нове підвищення цін за комунальні послуги

Краяни ще не встигли відчути "щастя" від підвищення соцстандартів, як влада заявляє про необхідність переглянути тарифи на ЖКП.

 

Тарифи на житлово-комунальні послуги для населення в Україні необхідно переглянути і привести їх до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням, зокрема, надзвичайної залежності структури витрат комунальних підприємств від зростаючої вартості енергоносіїв та мінімальної заробітної плати, а також тривалого стримування тарифів на низькому рівні в попередні роки, що призвів до погіршення фінансово-економічного стану підприємств ЖКГ.

Відповідне роз’яснення управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіонбуд) про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та заходи, спрямовані на посилення соціального захисту населення під час оплати ними житлово-комунальних послуг від 25 серпня 2015 оприлюднено на веб-сайті міністерства, передає Інтерфакс-Україна.

“Тому, виходячи з цих умов, а також враховуючи підвищення тарифів на енергоносії, зростання цін на матеріально-технічні ресурси, зміна рівня мінімальної заробітної плати, подорожчання робіт субпідрядних організацій, перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивною необхідністю “, – зазначено в документі.

Утім, сам рівень "необхідного" на сьогодні підвищення тарифів на житлокомпослуги для населення та інші деталі в документі не уточнюються. При цьому в Мінрегіоні нагадали, що тарифи на житлокомпослуги в Україні в даний час встановлюють Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), і органи місцевого самоврядування.

У міністерстві в якості необхідності перегляду тарифів на житлокомпослуги відзначили той факт, що, за даними галузевої статистики на 1 січня 2015 року, збитки підприємств ЖКГ склали 3,1 млрд грн, при цьому з початку поточного року до кінця серпня-2 015 збитки таких підприємств досягли 2,7 млрд грн.

“З початку 2015 найбільші збитки отримали підприємства комунальної теплоенергетики (теплокомуненерго, ТКЕ) – 2 млрд грн, та водопровідно-каналізаційного господарства – 0,8 млрд грн”, – уточнюється в документі. При цьому в Мінрегіоні підкреслили, що питання перегляду тарифів на житлокомпослуги для населення є досить непростим, так як по своїй суті він, як економічно, так і соціально спрямований.

У зв’язку з цим у міністерстві відзначили, що в умовах перегляду тарифів на житлокомпослуги Кабінетом Міністрів передбачено низку заходів щодо соціального захисту населення. “Головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається програма житлових субсидій, яка гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг”, – уточнюється в документі.

 

02 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів