Ситуація зі свободою інтернету в Україні викликає побоювання

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" вважає складною ситуацію зі свободою інтернет й інтернет-ЗМІ в Україні.

 

Про це зазначено у звіті про перешкоджання вільному руху інформації в інтернеті "?нтернет під наглядом-2004", який був напередодні оприлюднений "Репортерами без кордонів".

У передмові до звіту генеральний секретар організації Робер Менар підкреслю?, що в довгий список "опозиційних до свободи" режимів світу поряд з Бірмою і Білоруссю ввійшла й Україна. У таких країнах інтернет ма? особливо погану репутацію, оскільки ? зоною вільного обміну будь-якою інформаці?ю. Однак ситуація і в багатьох демократичних країнах ?вропи і світу ? далеко не найкращою.

За словами Робера Менара, звіт варто сприймати не як рейтинг країн за рівнем "інтернет-свободи", а як заклик до пильності і солідарності з тими, хто ці?ї свободи позбавлений і бореться за право її мати.

Щодо України "Репортери без кордонів" оцінюють ситуацію з інтернет-свободою як складну.

Як сказано в документі, в Україні стрімко зроста? кількість користувачів інтернету (за даними організації, за останні 2 роки вона наблизилася до 9% населення), і багато з них входять у Мережу, щоб знайти інформацію політичного характеру, яка їх цікавить.

"Низка заходів, запропонованих Службою безпеки для регулювання інтернету, пройшла через український парламент у 2003 році. Правозахисні організації були стривожені цим, особливо з огляду на те, що Україна - це країна, де політичні новини широко поширюються через інтернет", - сказано в звіті.

Організація відзнача?, що інтернет да? журналістам можливість публікувати розслідування, які б не були опубліковані чи зазнали б цензури в традиційних засобах масової інформації.

? хоча тиск на ЗМ? і залякування журналістів - звична справа в Україні, інтернет тут був відносно вільним до 2002 року.

"Державні структури, особливо Служба безпеки України, усвідомили, що аудиторія онлайн-ЗМ? швидко зроста? й озброїлися засобами моніторингу інтернету. Вони також ініціювали реформи, що доводять існування небезпеки для свободи слова", - сказано в звіті.

 

25 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів