Вакцин проти поліємієліту регіон отримав тільки 14,9 відсотка від потреби на 2015 рік!

І це станом на 3 вересня!

 

Гострі чутки про спалах поліомієліту на Закарпатті, що межує з чотирма європейськими країнами , не вщухають. 3 вересня на офіційному сайті МОЗ оприлюднило інформацію, що «Сертифікована ВООЗ лабораторія підтвердила, що захворювання двох дітей на Закарпатті було викликано вірусом похідним від вакцинного штаму, та підтверджено циркуляцію вірусу, що відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил прирівнюється до спалаху поліомієліту». І далі :» Планується посилення епіднагляду на всій території України, а також взяття додаткових проб у всіх, хто контактував з дітьми на Закарпатті».

У зв’язку з цим сьогодні, 4 вересня, голова облради Володимир Чубірко у невідкладно провів робочу нараду із начальником головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Володимиром Марковичом та в. о. начальника управління охорони здоровя ОДА Тетяною Міцьо.

У ході розмови Тетяна Міцьо повідомила, що щорічно у Закарпатській області, як в цілому в Україні, реєструються звернення до медичних закладів хворих з симптомами гострих в’ялих паралічів. У 2014 році було зареєстровано 7 випадків, за поточний рік- 12 випадків.

З метою виключення або підтвердження діагнозу поліомієліту у хворих з симптомами гострих в’ялих паралічів, згідно з протоколами та нормативними документами МОЗ України, проводиться дослідження проб матеріалу від усіх хворих у центральній лабораторії Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювання Міністерства охорони здоров’я України» та регіональній референт - лабораторії ВООЗ з діагностики поліомієліту Інституту поліомієліту та вірусних енцефалітів ім.М.П. Чумакова, РАМН, Москва, Росія.

Наприкінці червня, на початку липня поточного року у Закарпатській області було зареєстровано 2 випадки гострих в’ялих паралічів у Рахівському (дитині 4 роки ) та Тячівському районах ( дитині 10 місяців). Захворілі не щеплені згідно з календарем щеплень, в одному випадку - через відмову батьків, в іншому– через постійні медичні протипокази.

Відповідно до вимог, було досліджено проби матеріалу від зазначених хворих, для виключення або підтвердження діагнозу поліомієліту.

Так от, за результатами дослідження вірусологічної лабораторії Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювання Міністерства охорони здоров’я України», отриманими 02.09.2015, виявлено контакт з вакцинним поліовірусом типу Р1, який має генетичні зміни у геномі та визначений як «дериват вакцинного поліовірусу».

У відповідності до повідомлення Держсанепідслужби України та листа Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювання Міністерства охорони здоров’я України», на території Закарпатської області, як і України в цілому, у 2015 році, станом на сьогодні циркуляції «диких» поліовірусів не визначено.

Іншими словами, випадків захворювань на поліомієліт в області не зареєстровано.

На даний час стан цих дітей задовільний: дитя з Рахівщини відвідує дитячий дошкільний заклад, в іншої дитини також грубого неврологічного дефіциту не відмічається.

Міністр Олександр Квіташвілі сказав:»Діагнози лікарів з приводу гострого млявого паралічу у дітей- вірні, тут немає ніяких протиріч», - мовила Тетяна Міцьо.

На запитання Володимира Чубірка , скільки Закарпаття отримало вакцин для планової та позапланової ревакцинації дітей проти поліомієліту цього року, присутні керівники від медицини інформували: «Станом на3 вересня 2015 року за кошти Державного бюджету Закарпатська область отримала 113890 доз імунобіологічних препаратів на суму 9 млн. 332 тис. 431 грн. 82 коп., що склало 14,9% від загальної потреби регіону на 2015 рік».

Обласна СЕЗ провела повне обстеження людей, які контактували з цими дітками, аналіз грунтів, води і т.д.

Вислухавши посадовців, Володимир Чубірко гранично жорстко наголосив, що ситуація з вакциною в Закарпатті є критичною, люди стривожені. Через події в Мукачеві іноземні інвестори та туристи насторожені, а тепер – ще й гучні заяви про захворювання, якого вже нема навіть у Африці. Тому «наша відповідальність перед закарпатцями та партнерами з європейських країн - невідкладно апелювати до Міністра охорони здоров» я України та Прем’єр-міністра України з відповідним звернення. Адже однією з основних причин, що призвели до розмов про це захворювання, є повна бездіяльність з боку згаданого Міністерства, яке не забезпечило у встановлені строки та в необхідній кількості Закарпатську область вакцинами проти поліомієліту.

Необхідно врахувати й те, що область межує з чотирма країнами - через неї транзитом пересувається велика кількість осіб та товарів. Тому всі профілактичні заходи вищі посадові особи країни повинні починати із Закарпаття».

В. Чубірко вважає також за необхідне звернутися і в Генеральну Прокуратуру України на предмет ретельної перевірки щодо грубого порушення встановлених строків та в необхідній кількості забезпечення вакцинами проти поліомієліту жителів Закарпатської області та нею вжиття відповідних заходів, повідомили у прес-службі облради.

 

04 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів