Роми Срібної Землі обурені пам’ятником одноплеміннику з віником двірника (ФОТО)

І не де небудь, а в місті над Латорицею, яке претендує називатися містом із європейськими цінностями.

 

Представники ромської громади Закарпаття викладають у соцмережу Facebook фото із мітлою в руках. Таким чином вони висловлюють своє обурення фактом встановлення пам'ятнику рому з мітлою в руках у Мукачеві, який відкрили у місті вчора, 3 вересня.

Про відкриття пам'ятника «рому-господарнику» у Мукачеві на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат України Віктор Балога. Ініціатором встановлення пам'ятника став його син, депутат Закарпатської облради Андрій Балога. 

Андрій Балога на відкритті пам'ятника

«Мукачево – єдине місто в Україні, де пам’ятники ставлять простим людям. Спочатку – сажотрусу, сьогодні – простому рому-господарнику», - зазначив Віктор Балога на Facebook, додавши до допису фото відкриття пам'ятника.

Про відкриття скульптури також повідомило місцеве видання Мукачево.net. 

«Відкрили! Відтепер скульптура рома-господарника, який символічно має вимести з нашого міста не тільки сміття, а й усю нечисть, прикрашає перехрестя вулиць І.Франка та М.Токаря. Дякую всім, хто долучився до реалізації ідеї, насамперед скульптору Івану Бровді. Старійшини кажуть, що це перший пам’ятник рому не тільки в Україні, а й в Європі. І це чудово», – цитує видання Андрія Балогу.

Роми Мукачева на відкритті пам'ятника

Місцевих активістів пам'ятник обурив.

«Тепер в Мукачево є цілий пам'ятник зверхності, зневаги та людської дурості, які втілені в металі. Пам'ятник Рому-Двірнику цинічно встановили на перехресті вулиць, де починається ромський табір. Тепер, як тільки ром виходить із дому, то відразу ж бачить своє місце у житті. Вочевидь, роми в уявленні авторів ідеї можуть лише прибирати вулиці, постійно залишаючись у тіні», - написала у Facebook координаторка мукачівського «Благодійного фонду «Розвиток» Наталія Козир.

Активісти закликають українських ромів долучитися до флешмобу: сфотографуватися з мітлою і розказати про «традиційного» рома. Людина має сфотографуватися у діловому/гарному одязі обов'язково з мітлою. Під фото написати ім'я, прізвище, інформацію про освіту, за бажанням – професію та місце роботи, інформує Захід.

Фото ромів Закарпаття, що беруть участь у флешмобі

Фото: Мукачево.net, Благодійний фонд «Розвиток». 

 

04 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів