«Пальці мерця» допоможуть створити неймовірний музичний інструмент!

Ви здивується, але йдеться про виявлені у Карпатах унікальні для цього регіону гриби.

 

На околиці села Сіль Великоберезнянського району під час однієї з наукових експедицій був виявлений незвичний для цих країв гриб  — ксиларія довгонога (латинська назва – xylaria longipes) або, як його називають  англійці, «пальці мерця».

Як розповіла журналістам керівник наукового відділу Ужанського національного парку кандидат біологічних наук  Інна Кваковська, вчені виявили унікальну здатність цього гриба позитивно впливати на якість деревини, зокрема розкладати ялину і платан (породи, які використовуються для виготовлення скрипок) до такої міри, що якість звучання інструментів значно поліпшується.

Принаймні такого висновку дійшов професор зі Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства і технологій  «Empa» Френсіс Шварц.

Унікальність гриба, на думку науковця,  полягає в тому, що він значно стоншує стінки матеріалу. Навіть після зараження грибком дерево зберігає стійкість до деформації, а матеріал згодом обробляється газоподібним окисом етилену, що повністю зупиняє подальше зростання грибів.

Вчений переконаний, що відкриття може в майбутньому дати можливість молодим музикантам грати на скрипці,  за якістю звуку наближеної до  дорогого і для більшості талантів недоступного інструменту Страдіварі.

Не виключено, що  закарпатські дерева, насамперед ялиці, заражені ксиларією довгоногою, зможуть прислужитися згодом для  створення унікальних музичних інструментів, повідомляє Karpatnews.in.ua.

 

04 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів