Чому на Закарпатті активізувалися «чорні» лісоруби? (ВІДЕО)

Закарпатський ліс розбазарюють з небаченою швидкістю. Тільки за останні два тижні митники затримали шість машин з контрабандною деревиною.

 

Карпати "лисіють на очах", обурюються громадські активісти. Масштаби незаконних вирубок - ростуть. Ось останній зафіксований випадок. Підприємці отримали від лісництва дозвіл на розчистку території від повалених ураганом дерев. Насправді - повним ходом рубають ліс.

"Класичний варіант - є вітролом, збоку біля нього хороший здоровий ліс. На лісовозі хороший здоровий ліс, вітролом - де лежав, там і лежить. А потім актом завіряють, що насправді площа хмизу - більша", - пояснює Валентин Волошин, керівник громадської ради при Держекоінспекції в Закарпатській області.

В основному, незаконно вирубаний ліс везуть за кордон. Схема проста, пояснюють митники. Підприємці отримують документи на вивезення деревини меншого обсягу, а в машини пакують більше. Або в документах вказано - "дрова", а насправді везуть дорогий ліс високої якості.

"Тільки з 1 вересня складено таких протоколів вже шість, вартість такої продукції становить понад 500 000 гривень. В основному, порушення полягають в тому, що відправники подають до контролю товаросупровідних документи, які не відповідають дійсності", - каже Богдан Яворський, т.в.о . начальника управління Закарпатської митниці.

У прокуратурі кажуть, в більшості кримінальних розслідувань про незаконні вирубки фігурують співробітники лісництв.

"Розпочато 11 кримінальних проваджень, що стосуються порушень у сфері охорони лісових ресурсів. Загальна сума порушень більш 900 тис. гривень і загальна площа порушень 261 гектар", - говорить Андрій Малинич, начальник управління прокуратури Закарпатської області.

В облуправлінні лісового господарства отримати коментарі сьогодні не вдалося. Двері в приймальню начальника ярмо заступників - закриті.

Голова Закарпатської ОДА прокоментував ситуацію з контрабандою лісу.

"Ну, це знаєте, як перед зимою мухи стають дуже настирливими, так і всі, хто хоче вивезти. З 1 листопада - заборона вивозу кругляка. Для цього всі вивезли б за останній час все, що можна. Тому зараз ретельно дається сертифікат щодо походження деревини ", - каже Геннадій Москаль.

За словами Москаля, він переконливо порекомендував чиновникам лісового господарства не видавати підприємцям сертифікати на вивіз деревини за кордон. Або ж дуже ретельно перевіряти її походження. Інакше - перевіряти почнуть самих працівників лісгоспів.

Більше - у відео телеканалу Інтер. Дивитися - ТУТ.

 

17 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів