«Західні ворота» з України до Словаччини востаннє ремонтували у 80-х роках 20-го століття (ВІДЕО)

Вони мають пропускати триста автомобілів за добу, в реаліях же автівок проходить набагато більше.

 

Гроші є, а толку - ні. На Закарпатті вже два роки не можуть відремонтувати пункт пропуску "Ужгород" на кордоні зі Словаччиною. Чому наявність коштів нічого не вирішує? Дізнаємося у Марини Коваль.

Пункт пропуску "Ужгород" - "західні ворота" країни на українсько-словацькому кордоні. Його як побудували у вісімдесяті роки минулого століття, так з того часу і не ремонтували. Він повинен пропускати 300 машин за добу в одну сторону. На ділі - кожен день тут проходить набагато більше машин. І не завжди все гладко.

"Автобуси отримали більш високі форми, які на даний момент не можуть перетинати митний кордон там, де вони, припустимо, були передбачені в 80-і роки, у зв'язку з низьким рівнем навісів. Ми повинні для них використовувати резервну смугу руху", - розповідає заступник начальника митного поста "Ужгород" Ернест Яцина.

На модернізацію пункту пропуску потрібні мільйони гривень, вже кілька років скаржаться митники. Як водиться, грошей в українському бюджеті весь час не було. І тут, в 2013 році "щастя привалило".

Євросоюз виділив сім мільйонів євро на ремонт словацько-українського пункту пропуску з обох сторін. Словаки свою облагородили. Українці - "тягнуть гуму". Через те, що спочатку об'єднували митницю і податкову в Міністерство доходів і зборів. А потім перетворювали його в Фіскальну службу.

"Всі ці реорганізації мали наслідком внесення змін до грантовий контракт, а оскільки це - міжнародний договір, то, звичайно, це вимагає часу - проставлення всіх підписів всіма учасниками", пояснює заступник начальника юридичного відділу Закарпатської митниці Микола Яцевич.

У підсумку, до ремонту на КПП приступили тільки тиждень тому. А за умовами контракту його мають відремонтувати до кінця 2015 року. Чи встигнуть? Йдемо питати у губернатора Закарпаття. Геннадій Москаль обурюється:

"Ніяк вони не можуть там провести тендери у зв'язку з їх реорганізацією, перейменуванням. Гроші вже виділені, прийшли в Україну, лежать, мене міністр закордонних справ Угорщини попередив, що якщо ви не використовуєте ці гроші, ви будете Євросоюзу платити великі штрафи через втраченої вигоди ".

А ось митники щосили випромінюють оптимізм. Надії покладають на теплу осінь. Мовляв, якщо погода різко і швидко не зіпсується, встигнуть закінчити роботи в строк. Але, про всяк випадок, все ж почали переговори про продовження контракту до кінця наступного року.

 

27 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів