Революція в освіті: вчителів масово скоротять, навантаження збільшать. Про підвищення зарплат не йдеться

У першу чергу від реформ постраждають закарпатські вчителі-пенсіонери.

 

Експертна група при Міносвіти України розробила Дорожню карту освітніх реформ на найближчі 10 років. Якщо ця концепція буде схвалена, то вже з 2017 року в школах введуть 12-річне навчання, учителів скоротять, а замість звичних райвно з'являться сервіс-центри з хедхантерами і менеджерами, пишуть "Вести".

За словами одного з розробників карти, голови асоціації директорів шкіл Юрія Шукевича, в нових сервіс-центрах будуть трудитися менеджери з підбору персоналу, бухгалтери, юристи, які візьмуть на себе відразу кілька шкіл.

"Зараз не зрозуміло, хто насправді відповідає за підбір кадрів в школі. І директори шукають вчителів, і райуправління. А так в центрах сидітимуть кадровики, які по резюме підберуть викладачів", – говорить Шукевич.

Школам, за його словами, не потрібні будуть окремі бухгалтери, в центрах з'являться бухгалтери, які будуть вести відразу по кілька шкіл. Планується, що фахівці центру також підшукають ремонтників, постачальників устаткування. "Словом, освіта повинна бути ближче до бізнес-структур", – уклав Шукевич.

Також будуть скорочувати і вчителів. Їм збільшать навантаження: замість 18 годин на тиждень доведеться працювати як мінімум 22 години.

"Питання, чи збільшать вчителям зарплату, поки залишається відкритим", – говорить Шукевич.

У першу чергу скоротять пенсіонерів. За задумом МОН всіх вчителів вже з нового навчального року переведуть на контракт, який укладатимуть на 3-4 роки. А з пенсіонерами – тільки на рік. Про це повідомила заступник міністра освіти Інна Совсун. "У першу чергу на однорічні контракти будемо переводити вчителів пенсійного віку. Зараз їх частка становить 20% від загального числа викладачів", – написала вона.

Також за новою концепцією вже з 2017 року в школи підуть першокласники, які навчатимуться 12 років. А школи передадуть в руки опікунських рад.

Думки з приводу новинок розділилися. Приміром, вчителі вже зараз не задоволені нововведеннями. "Якщо нам не будуть піднімати зарплати, але змусять працювати більше, то крім пенсіонерів тут ніхто і не залишиться", – вважає вчитель математики однієї з київських шкіл Ольга Ковтун.

А ось з приводу опікунських рад, то батьків найбільше хвилює – чи зникнуть побори в школах. "Якщо ці піклувальні ради займуться не тільки контролем школи, але будуть шукати кошти на ремонти, парти, спортмайданчики, будуть залучати спонсорів, тоді і з батьків перестануть гроші вимагати. Якщо ж просто це будуть весільні генерали, то толку не буде", – вважає мама 8-класниці Валентина Климко.

 

12 жовтня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів