Бюджет наповнюється не через боротьбу з тіньовими схемами, а через інфляцію - експерт

Про це повідомив нардеп із Закарпаття, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

 

За 9 місяців поточного року доходи загального фонду держбюджету зросли порівняно з минулим роком на 58%. Такі дані навів нардеп, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

«Така динаміка зумовлена кількома чинниками.

Перший. Ефект статистичної бази. Всередині минулого року було введено низку нових податків (оподаткування відсотків на депозити, військовий збір, підвищена ставка прибуткового податку). В базі порівняння першої половини 2014 року, до якої рахується динаміка доходів, надходжень від цих «нововведень» не було, що й поліпшує показник бюджетних доходів.

Другий. Збільшення податків та відрахувань. У поточному році введено додатковий імпортний збір у розмірі 5 і 10%. В результаті за 8 місяців до спів ставного періоду минулого року надходження ввізного мита зросли утричі. Істотно посилена «бюджетна активність» НБУ. Його відрахування в казну цього року зростають у 2,7 рази (до 60,5 млрд. грн). Значний додатковий ресурс отримується за рахунок збільшення платежів за користування природними ресурсами – у 2,3 рази.

Третій і найістотніший чинник – інфляція. Бюджет розроблявся, виходячи зі зростання споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) на 11,2%. У подальшому з’явилася цифра у 26,7%. По факту ж дев’яти місяців маємо зростання споживчих цін (у річному вимірі) 51,9%.

Не боротьба з тіньовими схемами та схемами уникнення оподаткування, а саме висока інфляція зумовлює корекцію оцінок виконання доходів бюджету за підсумками року», - констатував В.Пинзеник.

 

12 жовтня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів