Як закарпатцям не вскочити в халепу, зареєструвати газовий котел та отримати газ за пiльговими цiнами?

Адже саме вiд цiєї процедури залежить, чи матиме споживач пiльговi 200 куб. м газу.

 

Кожен третiй котел облгази не приймають в експлуатацiю через порушення правил встановлення Напередоднi опалювального сезону люди поспiшають зареєструвати пристрої газового автономного опалення. I тут декого чекає велике розчарування: фахiвцi виявляють, що котел встановлено з грубим порушенням технiки безпеки або ж узагалi змайстрований самотужки!

Як не вскочити в халепу, зареєструвати газовий котел чи колонку та отримати газ за пiльговими цiнами? Адже саме вiд цiєї процедури залежить, чи матиме споживач пiльговi 200 куб. м газу. Про це розповiла начальник Управлiння експлуатацiї систем газопостачання Зiновiя Стецькiв.

-- Як швидко можна зареєструвати автономний опалювальний прилад?

-- Якщо готовi техумови та проект, i не виявлено порушень у газомонтажi, то опалювальнi прилади приймають в експлуатацiю за спрощеною схемою. Нинi щодня до реєстрацiї плануємо майже 80 котлiв. Та понад 30% не можемо прийняти в експлуатацiю. А все через технiчнi порушення пiд час монтажу газоспоживчих систем.

-- Якi найпоширенiшi порушення у пiдключеннi газового котла?

-- Якщо нашi iнспектори знаходять обладнання iз застосуванням мiдних труб чи будь-яких iнших, що не вiдповiдають технiчним умовам, то повертають документи в монтажну дiльницю, щоб переробити систему згiдно з вимогами правил безпеки. Дуже часто трапляється невiдповiднiсть газомонтажу проектнiй документацiї, примiром, закритий вентиляцiйний канал або котел встановлено у примiщеннi, де навiть поблизу немає вiкна, i ще маса грубих порушень, якi згодом i призводять до вибухiв у домiвках.

-- Чи доводилося вашим фахiвцям лiквiдувати порушення монтажу газових котлiв, якi могли призвести до руйнувань чи людських жертв?

-- От, наприклад, мешканцi багатоповерхiвки поскаржилися на запах газу з вентиляцiйного каналу. Як виявилося, горе-майстри встановили у квартирi на поверх нижче димохiдний двоконтурний котел i переплутали вентиляцiйний канал багатоповерхової забудови. Довелося вiд'єднати котел та розробити новий проект його пiдключення. Попри серйознi втрати часу й коштiв втiшає те, що вдалося уникнути руйнування, а може, й людських жертв. Iнший споживач газу повiдомив, що з його плити... тече вода. Причина - неправильно пiд'єднали газову колонку, переплутавши газову трубу з трубою водовiдведення, i вода пiшла в систему газопостачання. Щоб це усунути, довелося вiд'єднати будинкову мережу, продути систему та замiнити газовий лiчильник. А всього цього не довелося б робити, якби люди для встановлення газового обладнання запрошували фахiвцiв, а не любителiв. До речi, за це передбачено вiдшкодування збиткiв газопостачальним або газорозподiльним пiдприємствам, а також кримiнальна вiдповiдальнiсть.

-- Ранiше опалювальнi прилади реєстрували, як котел-колонку. Чи потрiбна перереєстрацiя?

-- Заспокою наших споживачiв з приватного сектора: неточностi в оформленiй документацiї не позбавлять права на газ за пiльговою цiною - на наявний згiдно з будiвельним паспортом котел-колонку зазначена пiльга буде поширюватися, як на котел. Тобто, неточностi в колишньому оформленнi опалювальних приладiв не позбавлятимуть споживача пiльгової цiни на першi 200 куб. м спожитого газу.

Елiна САВИЦЬКА

 

12 жовтня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів