Анастасія Пентек: Підвищення до пенсії виплачуються у фіксованому розмірі

Що необхідно знати краянам про перерахунок пенсій.

 

Про перерахунки пенсій поінформувала  начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.

20 вересня п.р. набрав чинності Закон України  “Про Державний бюджет України на 2015 рік”. У зв'язку із цим з 1 вересня п.р. в країні змінився розмір мінімальної заробітної плати (1378 грн) та прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність (1074 грн.)

    «У жовтні пенсіонери отримали підвищені пенсії. У відомостях за цей місяць, окрім перерахованої пенсії за жовтень, здійснено доплату до пенсії за вересень. У листопаді пенсіонери одержать перерахований розмір місячної пенсії за листопад, який отримуватимуть і в подальшому», - повідомила Анастасія Пентек.

Перерахунок здійснюють автоматично за матеріалами пенсійних справ, тому звертатися в органи Пенсійного фонду  не потрібно.  В області із 278 з половиною тисяч одержувачів (цивільних) пенсій перерахунок проведено понад 194 тисячам осіб. Відповідно у жовтні п.р.  потреба в коштах на виплату пенсій у порівнянні з вереснем  збільшилася на 55,8 мільйонів  гривень і склала 435 млн. гривень при цьому середній розмір підвищення на одного пенсіонера становив біля 130 гривень.

Посадовець наголосила, що у зв’язку із перерахунком пенсій з 1 вересня майже 4  тис. одержувачів пенсій отримають суму недоотриманих коштів додатковими відомостями, оскільки такі особові рахунки потребують додаткового опрацювання.

В області на обліку перебуває 10,3 тисячі осіб військових пенсіонерів. Із них у жовтні цього року підвищений розмір пенсії отримали 3,4 тисячі осіб, за рахунок збільшення  мінімального розміру пенсії – 1,4 тисячі осіб та підвищення до пенсії ветеранам війни та пенсії за особливі заслуги перед Україною 2 тисячі осіб. «Крім того є пенсійні справи, що потребують перерахунку в індивідуальному режимі. Доплата їм буде здійснена додатковою відомістю у жовтні поточного року», - каже Анастасія Юріївна.   

Мінімальний розмір пенсії за віком та доплата до пенсії за понаднормовий стаж (яка обчислена виходячи із розміру прожиткового мінімуму) визначаються  з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність становить 1074 гривень. Мінімальні пенсії встановлюються при повному страховому стажі.

Повний страховий стаж для пенсій призначених до 01.10.2011 року  - 25 років (для чоловіків) та 20 років (для жінок).  А для пенсій, призначених після 01.10.2011 року  або перерахованих після цієї дати з урахуванням стажу та заробітку - 35 років (для чоловіків) та 30 років (для жінок).

Мінімальний розмір пенсій інвалідам та учасникам бойових дій становить:

- для інвалідів війни І групи             - 3060,90 грн (1074 грн x 285 %);    

- для інвалідів війни II групи             -  2738,70 грн (1074 грн х 255 %);

- для інвалідів війни III групи         - 2416,50 грн (1074 грн х 225 %);

- для учасників бойових дій             - 1772,10 грн (1074 грн x 165 %)

- для учасників бойових дій та інвалідів

  війни, яким виповнилося 85 років        - 3060,90 грн (1074 грн x 285 %)

Щодо надбавки почесним донорам, стаття 13 Закону України “Про  донорство крові та її компонентів” передбачає, що  до їх пенсії встановлюється надбавка у розмірі 10 % від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Розмір такого мінімуму з 1 вересня п.р. становить 1330 гривень, тому розмір надбавки — 133 гривні.

«Розмір пенсії у зв'язку  зі втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї має становити не менше 100% (1074 гривень), на двох — 120% (1288,80 гривень), на трьох і більше — 150 % прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (1611 гривень), - пояснює Анастасія Пентек. -  Якщо розмір пенсійної виплати менше, то таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів».

Мінімальні розміри пенсій по втраті годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців -200 % (на кожного утриманця) — 2148 гривень. А мінімальні пенсії інвалідам-чорнобильцям становлять:

 - для інвалідів  І групи     -  3060,90 грн (1074 грн x 285 %);

-  для інвалідів II групи     -  2738,70 грн (1074 грн х 255 %);

-  для інвалідів III групи     -  2416,50 грн (1074 грн х 225 %).

Пенсіонерам, що працюють, мінімальний розмір пенсії та доплата за стаж (яка залежить від прожиткового мінімуму) перераховується незалежно від факту роботи.

Посадовець також звернула увагу, що з 1 вересня залишаться без змін розміри підвищень та доплат, які встановлено у фіксованому розмірі, а не у відсотках від прожиткового мінімуму: «А саме підвищення дітям війни та членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника».

Також не перераховуються розміри пенсій по інвалідності ІІІ групи та пенсій за віком осіб, що не мають повного страхового стажу згідно із статтею 28 Закону (за винятком осіб, які мають інвалідність І та ІІ груп) . У разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Питання  підвищення зазначених виплат буде розглядатись при формуванні державного бюджету на 2016 рік.

Анастасія Пентек звернула увагу, що підвищення до пенсії виплачуються у фіксованому розмірі та на теперішній час не змінюються. Зокрема підвищення дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань") до пенсії провадиться у розмірі 66,43 гривні. Підвищення  членам сімей осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, становить 398,58 гривні; підвищення дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, становить 113,88 гривень.

Також не переглядаються додаткові пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю та компенсаційні виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Щодо оподаткування пенсійних виплат, Анастасія пентек поінформувала, що база оподаткування встановлюється на початок кожного року і протягом року незмінна. Базою для оподаткування є розмір пенсій та щомісячного довічного грошового утримання, який перевищує 3 мінімальні заробітні плати - 3654 гривень.  В області підлягають оподаткуванню 2,6 тис. одержувачів пенсій, сума податку яких становить 551,7 тис. гривень.

Якщо ж сума перевищення понад три мінімальні заробітні плати більша за 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка податку збільшується до 20 % на суму такого перевищення.

Крім цього, з 1 січня п.р. частина пенсії, що перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (3654 грн), є об'єктом нарахування військового збору за ставкою 1,5 %.  

Відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу, з 1 вересня від оподаткування пенсій звільнено 3 категорії осіб:  учасників бойових дій Другої світової війни;  інвалідів війни та членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, визначених ст.10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

В головному управлінні Пенсійного фонду в Закарпатській області нагадують, що для пенсіонерів працюють телефони «гарячих ліній» як в головному управлінні (0312) 61-40-49, так і в підвідомчих управліннях Фонду, де спеціалісти нададуть кваліфіковану допомогу та допоможуть розібратися у законодавчих новаціях.

Крім цього, до послуг громадян  WEB-сайт головного управління pfu-zak.gov.ua, де розміщені зміни у сфері пенсійного забезпечення, роз’яснення нормативно-правових актів тощо, повідомили у прес-службі Закарпатської ОДА.

 

13 жовтня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів