Політики узурпували виборчі права, створивши партократичну систему, за яку люди повинні їм платити

На думку експертів, такий закон  означає перетворити партійних вождів, які розпоряджатимуться вже бюджетними грошима, на небожителів, які відриваються від всього населення, живуть на самостійному, як говорили раніше держзабезпеченні, і плювати їм на увесь народ.

 

Парламент прийняв у першому читанні закон про державне фінансування партій.  Півмільярда державних коштів, які виділятимуть щороку на партії, переконували нас автори, стане тою сокирою, яка перерубає кровно-фінансовий зв'язок політичних партій  та олігархів.    

Цей закон - якісь піарівські ігри в унісон виборчій кампанії. Мало того, що політики узурпували виборчі права, створивши партократичну систему, так ми ще за це повинні їм платити, вважає Олександр Барабаш, президент Асоціації народних депутатів України, експерт виборчого законодавства.

"Автори закону пишуть, що така, мовляв, практика на заході. Але нам не можна копіювати те, що є у багатих західних суспільствах, тому що у нас все це працює по-іншому. Свого часу Партія регіонів відмовилася від ідеї держфінансування, скасувала цю норму. Хоча стаття на це була запланована в бюджеті. І коли почалися заходи економії, ще Микола Янович Азаров, світлої пам'яті, вніс пропозицію, перед першим його застосуванням цього закону, його забирали.

Є бачу тільки одне здорове зерно у цьому законі. Розкриття джерел фінансування партій. Це дуже гарна справа. Ось на цьому треба було зупинитися. Адже раніше розкриття джерел всі боялися, мовляв, ось влада така погана, антинародна, антидемократична, Янукович, Кучма. Проблема відкриття фінансів вона існує чи з моменту створення партії. Весь час говорили, ну як же так, недемократичний уряд, недемократичні там президент, влада і всі інше будуть переслідувати спонсорів партій, тоді люди перестануть фінансувати демократичні партії.  Але зараз у нас хороший, демократичний уряд. Тож, давайте - відкривайте джерела.

Знаєте, я колись тримав книжечку про фінансування цих політичних партій і про вибори в Сполучених Штатах. Їхнє законодавство разів у десять більше, ніж виборче законодавство. Там відрегульовано абсолютно все, там є прозорість, там навіть можна знайти історію та суми пожертвувань в Інтернеті, хоча це було 20-30 років тому, навіть якщо хтось пожертвував 50 доларів. Там теж є обмеження: в часі, в сумах і т.д. Тому що фінансування виборчих компаній це проблема номер один - забезпечення рівності правових можливостей, так, як задекларовано в Конституції.

Але що стосується фінансування партій в західних суспільствах, то я не вірю у їхню стопроцентну прозорість. І це підтверджують скандали, які виникають мало не з усіма провідними партіями і політиками, включаючи і Олланда, і Саркозі, яким нібито оплачував передвиборну кампанію Муамар Каддафі.

Інтернет містить чимало скандалів, пов'язаних із фінансуванням виборчих кампаній на Заході,  але я помічав, що суми, які там фігурують, сміховинні як для нашої практики.. Там на політичну партію ці хлопці дадуть кілька десятків тисяч доларів, то це смішно... У нас, напевно, один олігарх, щоб увійти до списку прохідної партії, платить в десятки разів, якщо не в сотні більше. Тому там, судячи з того, як часто виникають скандали, я думаю, що там досить скрупульозно дивляться за чистотою фінансування, що це дійсно проблема номер один.

В Україні ж при всіх задекларованих позитивах у нинішній час це - аморальна річ. У вас є вільних півмільярда гривень, а ви вводите податок на пенсії, вводите податок на працюючих пенсіонерів додатковий, причому немалий...  На АТО ви збираєте гроші з громадян, але платите партіям...  Прийняти такий закон -  це просто перетворити партійних вождів, які розпоряджатимуться вже бюджетними грошима, на небожителів, які відриваються від сього населення, живуть на самостійному, як говорили раніше держзабезпеченні, і плювати їм на увесь народ.

І ще. Мені здається, що найголовніше: це брехня, що держфінансування партій - це вимога для безвізового режиму. Я не знаю, може бути десь воно і записано, але, по-моєму, ці питання абсолютно не пов'язані. І якщо їх пов'язали, це абсолютна помилка влади", впевнений експерт виборчого законодавства Олександр Барабаш.

 

13 жовтня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів