Райвідділи освіти замінять модерні сервісні центри!

Таку найближчу перспективу обіцяють закарпатським вчителям чиновники Міносвіти.

 

Експертна група при Міносвіти України розробила Дорожню карту освітніх реформ на найближчі 10 років. Якщо ця концепція буде схвалена, то вже з 2017 року в школах введуть 12-річне навчання, учителів скоротять, а замість звичних райвно з'являться сервіс-центри з хедхантерами і менеджерами, пишуть "Вести".

За словами одного з розробників карти, голови асоціації директорів шкіл Юрія Шукевича, в нових сервіс-центрах будуть трудитися менеджери з підбору персоналу, бухгалтера, юристи, які візьмуть на себе відразу кілька шкіл.

"Зараз не зрозуміло, хто насправді відповідає за підбір кадрів в школі. І директори шукають вчителів, і райуправління. А так в центрах сидітимуть кадровики, які по резюме підберуть викладачів", - говорить Шукевич.

Школам, за його словами, не потрібні будуть окремі бухгалтера, в центрах з'являться бухгалтера, які будуть вести відразу по кілька шкіл. Планується, що фахівці центру також підшукають ремонтників, постачальників устаткування. "Словом, освіта повинна бути ближче до бізнес-структур", - уклав Шукевич.

Також будуть скорочувати і вчителів. Їм збільшать навантаження: замість 18 годин на тиждень доведеться працювати як мінімум 22 години.

"Питання, чи збільшать вчителям зарплату, поки залишається відкритим", - говорить Шукевич.

У першу чергу скоротять пенсіонерів. За задумом МОН всіх вчителів вже з нового навчального року переведуть на контракт, який укладатимуть на 3-4 роки. А з пенсіонерами - тільки на рік. Про це повідомила заступник міністра освіти Інна Совсун. "У першу чергу на однорічні контракти будемо переводити вчителів пенсійного віку. Зараз їх частка становить 20% від загального числа викладачів", - написала вона.

Також за новою концепцією вже з 2017 року в школи підуть першокласники, які навчатимуться 12 років. А школи передадуть в руки опікунських рад.

Думки з приводу новинок розділилися. Приміром, вчителі вже зараз не задоволені нововведеннями."Якщо нам не будуть піднімати зарплати, але змусять працювати більше, то крім пенсіонерів тут ніхто і не залишиться", - вважає вчитель математики однієї зі шкіл.

А ось з приводу опікунських рад, то батьків найбільше хвилює - чи зникнуть побори в школах. "Якщо ці піклувальні ради займуться не тільки контролем школи, але будуть шукати кошти на ремонти, парти, спортмайданчики, будуть залучати спонсорів, тоді і з батьків перестануть гроші вимагати. Якщо ж просто це будуть весільні генерали, то толку не буде", - вважають батьки школярів.

 

13 жовтня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів