Що читають на фронті воїни Дебальцівської бригади?

Яким книгам надають переваги бійці у часи затишшя?

 

Бійці на фронті відволікаються від суворої реальності завдяки любовним романам і класичним творам Ремарка. Знімками літературних томів прес-офіцер 128-ї бригади Петро Білян ділиться у "Фейсбуці", повідомляє Депо.ua.

"Прийшла посилка з книгами для 128-й ОГПБр від Кокотюхи Андрія. Спасибі! Пс. Якось відчув себе, немов Енді Дюфрейна з" Втеча з Шоушенка ", - підписав прес-офіцер одну з фотографій.

У імпровізованій бібліотеці бійців стало більше книг від найкнижковішого волонтера. Раніше depo.ua писав про романи Кокотюхи "Червоний" і "Справа отамана зеленого", які надійшли у власність бригади місяць тому. Зараз з'явилися твори "Чорний ліс", "Осінній сезон смертей" і "Повний місяць".

"Чорний ліс" розповідає про події Другої світової. Українці захищають свою землю від фашистів, радянської армії і поляків. Головний герой твору Максим Коломієць колись працював міліціонером у Миргороді. Тепер ж людина перебуває на роздоріжжі: йому важко визначитися, на чию сторону стати.

У романі "Осінній сезон смертей" автор з головою занурює читача в гостросюжетний детектив. Журналіст Андрій Шкарада одним вранці прокидається у міліцейському відділку після неабиякої пиятики. Звичайно ж, з цим можна було б змиритися. Але проблема в тому, що на хлопця намагаються навісити вбивство. І зовсім небезпідставно: проти нього свідчить цілий ряд доказів. Тому Шкарада треба провести альтернативне розслідування і з'ясувати правду.

Крім цікавого сюжету, книга порадує описом реалій п'ятирічної давності - Кокотюха талановито малює і студентський побут, і міліцейські будні.

"Повний місяць" - яскрава і захоплююча історія, яка розгортається на Поділлі в 1944 році. Дезертир, чекіст, бойовий офіцер і повстанець беруться розгадати страшну таємницю. Героям доведеться боротися не тільки один з одним, але і з містичними істотами з місцевого лісу.

Втім, Кокотюха залишає простір для уяви: можливо, вся містика - просто витвір втомленого від війни свідомості.

Поруч з творами українського письменника - підбірка легендарних творів Еріха Марії Ремарка. У подарованої колекції - романи "Тіні в раю", "Час жити і час помирати", "Возлюби ближнього твого".

Книгу "Тіні в раю" німецьке видавництво презентувало вже після смерті письменника з благословення його дружини. Головний герой, який працює журналістом, приїжджає в США в кінці Другої світової. Країну заполонили біженці - люди, життя яких зруйнувала війна. При цьому всіх їх об'єднує одна мрія - нарешті повернутися додому.

Культовий твір "Час жити і час помирати" вважається чи не самої емоційної книгою про війну. Головний герой - німецький солдат - бачить, як його армію знищують радянські солдати. Навіть відступаючи, німці вдаються до численних злочинів. Але навіть воюючи на боці фашистів, герой в чомусь залишається людиною і заступається за мирних жителів ворожої його армії країни.

Роман "Полюби ближнього твого" написаний перед початком Другої світової. Дія оповідання розгортається в Німеччині. Жителі країни єврейського походження починають відчувати утиски, втрачати роботу і відчувати себе людьми третього сорту. Над євреями нависла страшна небезпека, але навіть у розпачі люди не втрачають надію і здатність любити.

Ще один подарунок для бійців - книга українських істориків і журналістів Олега Криштопа та Андрія Охримовича "Україна. Загартована болем". Книга є збіркою історичних замальовок, які дозволяють поглянути на українських героїв та історичні перипетії під іншим кутом. Автори зачіпають широкий ряд питань - від Переяславської ради до ГУЛАГу і російських СС.

"Алекс Іващенко, все дійшло, спасибі!" - Написав під іншим знімком Белян.

Роман Стівена Кінга може добре розважити і перенести в іншу, фантастичну реальність.

А ось книга Глена Міда "Піски Саккари" розповідає про реальність військової. Сюжет розгортається в Єгипті часів Другої світової. При цьому роман однозначно відносять до легкого жанру. Читачів захоплюють бійки, погоні і, звичайно ж, любовні перипетії.

У зовсім іншому жанрі працював польських педагог і письменник Януш Корчак. На його рахунку - революційні психологічні твори щодо правильного виховання дітей та ряд гуманістичних романів і повістей.

У книзі, яка вийшла навесні цього року, український політолог намагається з'ясувати, що таїть у собі термін "гібридна війна", який часто використовують для характеристики українсько-російського конфлікту.

При цьому Магда зосередився не на самій війні, а на її ідеологічних і пропагандистських принципах. У книзі зібрано ряд досліджень, які розповідають про війну іміджів, маневрах з історичними фактами і політичних перипетіях, які призвели до нинішньої ситуації.

Політолог не тільки діагностує проблеми і невірні кроки, але і надає власний рецепт досягнення миру.

"Згадую часи побіжного тирана і ніяк у мене не складається пазл. Ось як можна сперечатися з Росією на енергетичному полі і при цьому призначити головою СБУ громадянина ерефіі?" - Не розуміє Белян.

Український письменник Борис Павловський більше 50 років провів у таборах. Спогади письменника про життя в неволі "І терни, і тюрми" видали вже посмертно. Мемуари небайдужі українці послали бійцям.

Полку з сумною книгою ділить дитячий збірник письменників різних країн. Під однією обкладинкою розташувалися казкова повість полячки Марії Конопницької "Про гномів і сирітку Марисю", фантастична повість "Крабат", написана німцем Отфрідом Пройслер за мотивами легенди, і повість "Мій прадід, герої і я" від німця Джеймса Крюса.

Книга ж "Клуб привидів" пропонує читачам познайомитися з історіями різних авторів про полтергейст.

Перечитують і книгу Шарлотти Бронте "Джен Ейр". Історія дівчини, яка боролася за своє щастя і любов, незважаючи на численні перешкоди, вважається класикою романтичної літератури.

Для тих же, хто любить знайомитися з книгами на рівні уривків і синопсисів, є навіть "Хрестоматія української літератури".

Є й підкреслено несерйозні книги. Зокрема, хтось із дарувальників вирішив розважити бійців любовним романом Кетрін Коултер "Нефритова зірка". У книзі рясніють свої пристрасті - головний герой рятує красуню з лап викрадача, але страшні спогади вперто переслідують дівчину. І нарешті, сам викрадач зовсім не планує відмовлятися від своїх бажань ...

Як жартівливо коментує Белян, бійці книгу читають і навіть вважають її пізнавальною.

 

13 жовтня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів