Теплиці біля Ужгорода цьогоріч «видали» 30 тисяч саджанців ківі! (ВІДЕО)

Окрім того, щороку на спеціальній плантації плодоносять 600 саджанців.

 

Восени збираємо урожай — хтось яблука, хтось виноград, а в Ужгороді збирають ківі. Генріх Стратон, за освітою біолог, ще в 90-ті роки разом з батьком почав виводити новий сорт ківі, морозостійкий,  пристосований до нашого клімату. Окрім того, що це досить незвична ягода для нашої місцевості, вона ще й невибаглива і надзвичайно корисна.

Генріх СТРАТОН, селекціонер:

- Це один із найбільш корисних видів плодів. Так визнано дієтологами. Взагалі, він відноситься до ягід – це кущ ліана. Якщо брати по вітаміну С, то ківі в два рази має його більше, аніж лимон.

Поблизу Ужгорода у Генріха є плантація, де висаджено 600 саджанців для збору плодів, а у теплицях за цей рік виростив 30 тисяч саджанців. Чоловік зізнається — з кожним роком їх буде ще більше, адже зацікавлених у промисловому вирощуванні ківі для плодоношення, по всій Україні чимало. Ківі має хороші шанси прижитись у будь-якому господарстві, адже не вимагає більшого догляду, аніж виноград. А плодоносити починає вже на 3-й рік. Врожай, як правило, доволі рясний і невибагливий у зберіганні.

Генріх СТРАТОН, селекціонер:

- Зазвичай я збираю до морозу. Ківі не осипається, тому можна не спішити зі збором врожаю. Взагалі ківі досить стабільно плодоносить без перерв. Ось з цієї ділянки, де під ківі зайнято близько 4-х соток землі, збирається стабільно близько тони врожаю.

До сьогодні селекціонер вже запатентував власний сорт – Карпат Стратона Валентайн, і вже майже зареєстрував його, як перший український сорт ківі.  Навіть суд виграв по захисту авторських прав, оскільки знайшлися хитруни, котрі використовуючи ім’я Генріха Стратона продавали неякісні саджанці довірливим покупцям. Саме це, на його думку,  дискредитує тему популяризації ківі в Україні.

Самі ж плоди ціняться цілковитою відсутністю хімікатів. Незабаром  ужгородські ківі з’являться й на полицях магазинів.

Генріх СТРАТОН, селекціонер:

- В цьому році буде така невелика акція – продаж плодів ківі, розфасованих в коробочки, в одному з супермаркетів. Ціна буде не висока, близько 22-ох гривень за кілограм – це значно нижча, ніж привозні ківі. А особливістю цього ківі є те, що він повністю екологічно чистий.

Але біолог не зупиняється на досягнутому. Новий вид ківі вже селекціонується. Це має бути великий плід ківі, без зовнішніх ворсинок під назвою GOLD, котрий також зможе рости в Україні, повідомляє УжІнформ.

 

19 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів