Цитрусові: корисно і їсти, і нюхати

Однак хворим на гастрит і алергікам їх краще не вживати

 

Цитрусові взимку – джерело вітамінів і енергії. Усі ми знаємо, що вони надзвичайно корисні, однак навряд чи уявляємо, чим саме. А відтак може краще їсти рідні яблука, грушки й сливи? Фахівці кажуть, апельсини, лимони, мандарини і грейпфрути і справді мають цілющі властивості, проте вживати їх можна не всім.

Помаранчі – для серця і обміну речовин

"Апельсин" у перекладі з німецької означає "китайське яблуко", адже батьківщиною помаранчів є Піднебесна, і лише у ХV столітті португальці завезли їх в Європу.

Високий вміст глюкози і фруктози роблять апельсини смачними, а біологічно активних речовин – ще й надзвичайно корисними. Їх рекомендують для загального зміцнення організму, профілактики і комплексного лікування гіповітамінозів, захворювань печінки, серця, обміну речовин. Дітям вони поліпшують апетит.

Усі цитрусові допомагають підвищити імунітет

У помаранчах багато вітаміну С (60 мг у 100 грамах плоду), а з макроелементів – калію та магнію, котрі є корисними для серцевого м'яза. Клітковина і пектин, котрі входять до складу плодів, поліпшують процес травлення, посилюють моторну функцію товстого кишківника, зменшують  ньому гнилісні процеси, а також допомагають при закрепах. Апельсини багаті на біофлавоноїди, котрі мають антиоксидантну дію.

У помаранчах багато ефірних олій, котрі містять фітонциди (біологічно активні речовини, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів). Причому їх набагато більше у шкірці, ніж у м'якуші, а тому коли чистите плід, можете понюхати шкірку, це також принесе користь організму.

Цитрусові не можна хворим на шлунок і алергікам

Цитрусові не варто вживати тим, хто має проблеми із шлунково-кишковим трактом, а саме страждає на виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, а також на гастрит із підвищеною кислотністю. Лимони не можна їсти хворим на хронічний ентероколіт і панкреатит. Обережними із цитринами та грейпфрутами треба бути гіпертонікам, адже вони підвищують тиск.

Усі цитрусові можуть викликати сильну алергію, тож дітям їх слід давати обережно, і не раніше ніж з 1,8-2 років. 

Лимони захищають судини

Батьківщиною лимона вважають Індію. Дуже багатий на вітаміни, особливо С, РР, В, А, а органічних кислот (зокрема лимонної) у ньому більше, ніж у решти цитрусових. Тож регулярне споживання лимона дає змогу зміцнити імунну систему. Корисно також пити чай із лимоном, особливо якщо є запальні процеси слизової рота, ангіна, фарингіт. Однак краще не кидати скибку фрукта у надто гарячий напій, бо окріп руйнує вітаміни, а почекати, доки він трохи охолоне. Як і апельсини, цитрини містять багато біофлавоноїдів та калію.

Вітамін Р, котрий є у лимоні у досить великих кількостях, необхідний для профілактики тромбозу. Він також відповідає за еластичність капілярів і судин, зміцнює їх і захищає від ламкості.

Лимони або ж фреш із них радять пити хворим на гастрити із пониженою кислотністю, ревматизм, дітям, котрі часто хворіють, після важких застудних та інфекційних недуг, адже він підсилює імунітет та поліпшує апетит.

Лимонний сік перед вживанням необхідно розбавляти. Можна також додавати його у яблучний чи грушевий сік, так він краще засвоюватиметься.

Мандарини – найменш корисні цитрусові

Батьківщиною мандарина, як і апельсина, є Китай. Це чи не найулюбленіший цитрус, адже асоціюється із святом – Новим роком. Проте мандарини водночас і найменш корисні з-поміж решти своїх родичів, бо містять менше біологічно активних речовин, каже пан Бабін. Однак порівняно із апельсинами та лимонами вони мають високий рівень бета-каротину, котрий пригнічує ракові клітини. Мандарини містять більше цукрів, ніж інші цитрусові, а тому вони дуже смакують дітям, тож педіатри часто рекомендують їх малюкам для загального зміцнення організму. Клітковина, котра міститься у цих фруктах, поліпшує роботу кишківника. Для профілактики закрепів корисно випивати натщесерце вранці або ввечері перед сном склянку мандаринового соку.

Грейпфрут допомагає боротися з холестерином

Грейпфрут – це природний гібрид апельсина і памели родом із Індії. Сік і плоди цього цитруса рекомендують для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань, хвороб печінки і жовчного міхура, ожиріння, анемії, подагри, інфекційних і застудних захворювань, низки хвороб шкіри, а також проти набряків, закрепів, метеоризму та інших недуг.

Грейпфрут за умови регулярного вживання знижує рівень "поганого" холестерину і допомагає хворим на цукровий діабет, оскільки посилює дію інсуліну.

Грейпфрутовий сік рекомендують людям, котрі швидко стомлюються, ослабленим після перенесених захворювань і операцій, а також  під час виснаження нервової системи. Він збуджує апетит, сприяє поліпшенню травлення, частково усуває функціональні розлади печінки і підвищує життєдіяльність усього організму.

Надія КАРБУНАР

 

24 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів