Унікальна знахідка: єдиний діючий римський акведук в Україні знаходиться на Великоберезнянщині? (ФОТО)

Небайдужі закарпатці сподіваються, що пам'яткою зацікавляться потенційні меценати і зроблять усе для того,щоб унікальність старовинного мосту могли повною мірою оцінити як туристи, так і місцеві мешканці.     

 

Березнянщина є унікальною природною зоною з надзвичайними рекреаційними можливостями та красою природи, вражає багатством флори і фауни, славиться культурно-історичними пам’ятками, цікавими туристичними об’єктами, археологічними знахідками, пише Березний ОНЛАЙН.

Протягом багатьох століть у різних куточках нашого краю з’являлися мости та містки. Чимало їх зруйнувалося під час кровопролитних війн, інші забрала у небуття руйнівна сила часу. Але і понині у нас збереглися старовинні мости над річками – невід’ємна частина минулого нашого краю.

Та ніколи не згадували історики ,дослідники про унікальний арковий міст римського стилю ,який знаходиться в урочищі Стричавський потік. На жаль, про те, якою цінною з точки зору архітектури є ця інженерна споруда, навряд чи здогадуються і пересічні березняни,для яких вказане урочище є тільки популярним місцем для відпочинку.

Унікальність Стричавського мосту полягає в тому, що збудований він із піщаного каменю, з надзвичайною інженерною точністю, але без застосування цементу. Стійкість споруди забезпечував центральний,так званий замковий камінь,а інші ретельно підбиралися або обтесувалися до потрібного розміру.

Із розповіді Щура Івана Івановича (більше знайомий закарпатцям як Деревляний Янко із Яворника), який багато років цікавиться і вивчає туристичні пам»ятки краю, цей міст є напевно єдиним діючим римським акведуком в Україні.

Скільки століть він існує, чи був реставрований, ремонтований – точних даних нема. На жаль, сьогодні міст, який міг би бути прикрасою Березнянщини, знаходиться в критичному стані, навколо – зарості, сміття. Десь у 2010 році в ньому виникло провалля, і міст потихеньку почав розсипатися. Прикро, коли ти бачиш, як день за днем він руйнується, а за рік-два його може уже і не бути. Можливо, історія побудови, дослідження унікального старовинного мосту, легенди та перекази, пов’язані із ним, стануть предметом пошукової роботи юних істориків та учнів місцевих шкіл.

Будемо сподіватися, що краяни таки звернуть більшу увагу на архітектурну пам’ятку, а відновленням і збереженням мосту в урочищі Стричавський потік зацікавляться потенційні меценати і зроблять усе для того,щоб унікальність старовинного мосту могли повною мірою оцінити як туристи , так і місцеві мешканці.    

                                                                                                 Тетяна Гопко

 

25 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів