Віншувальні пісні Срібної Землі відтепер на семи мовах на колоритній місцевій говірці

У краї за Карпатами до світлого свята Різдва Христового видали унікальний збірник «Колядує Закарпаття».

 

Він вийшов завдяки об’єднаним зусиллям відділу національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації та Центру культур національних меншин за участі фольклористів і музикантів.

— У текстах і мелодіях українських колядок народ явив не лише талант, а й велику любов і ніжність до Бога Спасителя, новонародженого Ісуса Христа, — сказав начальник відділу національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Салай. — Христос втілився і прийшов до нас зі своєї волі, з любов’ю до роду людського. Різдво навіки з’єднало людину з Богом. Новорічно-різдвяні пісні-колядки у збірнику наведені не лише українською, а й румунською, угорською, словацькою, німецькою, чеською, польською мовами, а також закарпатською говіркою.

— Коли співаємо  колядку, то входимо в культурний простір єдиного світлого світу, який діє на противагу чорним силам, — додає фольклорист кандидат філологічних наук Іван Хланта. — Звичаї колядування у нашого народу мають давню історію, сягаючи корінням арійських часів. Колядки пов’язані з днем зимового сонцестояння, яке наші предки називали святом Коляди.  Вважалося, що в цей день сонце з’їдає змій Коротун. Всесильна богиня Коляда в дніпровських водах народжувала нове сонце — маленького Божича. Язичники намагалися захистити новонародженого: вони проганяли Коротуна, який намагався з’їсти нове сонце, а потім ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового сонця, і його зображення носили з собою. Щойно на небі сходила зоря, колядники входили до двору, кликали господаря і співали його родині величальних пісень про сонце, місяць, зірки. Ці пісні й стали називати колядами, або колядками.

У цьому році закарпатські колядники не лише співатимуть новорічно-різдвяних пісень господарям у їхніх оселях, а й братимуть участь у фестивалях, концертах. У містах і селах області вони демонструватимуть свою майстерність на сценах. Ці заходи організовують обласне управління, районні та міські відділи культури.

Василь Бедзір, "УК"

 

09 січня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів