Поради закарпатцям, як захистити себе під час нічних поїздок на авто

Більшість автолюбителів зі стажем в повній мірі розуміють всю небезпеку керування автомобілем, вночі. Якщо подивитися на статистичні дані то практично половина всіх аварій на дорогах відбуваються саме вночі, притому що кількість транспорту на дорогах вночі набагато менше в порівнянні з днем. 

 

Основні причини виникнення ДТП вночі. 

Справа в тому, що нічні поїздки на машині супроводжуються певними особливостями людського організму, який звик у цей час перебувати в спокої. А, як відомо вчасно керування транспортним засобом людина повинна, знаходиться в максимальній концентрації, а це є додатковим навантаженням на стомлений організм. 

Також в нічний час значно погіршується видимість на дорозі, а якщо до цього додати не завжди якісне освітлення на дорозі, то водій може розрізняти перешкоди тільки на мінімальній відстані. 

До того ж потрібно враховувати яскраве світло фар від зустрічного транспорту, яке засліплює водія, та може привести його до дезорієнтації в просторі. Це обумовлено тим, що людське око не може миттєво сприймати різкі зміни темряви на яскраве світло або навпаки. При цьому щоб людський зір відновився, може знадобитися до тридцяти секунд, а при русі на автомобілі по дорозі цього достатньо, щоб створити аварійну ситуацію. 

Як убезпечити керування автомобілем в нічний період? 

Під час нічних поїздок головними критеріями, якими повинен користуватися водій — максимальна зосередженість і швидкісний оптимальний режим. При цьому потрібно враховувати, що шлях пройдений машиною після гальмування не повинен перевищувати відстань, чітко видиму водієм. Орієнтиром при цьому буде світло фар — чим воно більше, тим з більшою швидкістю можна пересуватися на автомобілі. Однак потрібно пам’ятати про те, щоб не зліпити водіїв транспорту, що їде по зустрічній смузі. 

Як було сказано раніше концентрація і реакція людини вночі значно знижується. Тому тривалі поїздки можуть привести до засипання за кермом. 

Щоб цього не сталося під час керування автомобілем, існують нескладні рекомендації професіоналів:

Лобове скло машини повинно бути в належній чистоті.

Періодично, бажано зупинятися протирати головну оптику автомобіля від пилу і інших забруднень. 

Панель приладів в автомобілі не повинна бути сильно освітлена, щоб не світити в очі, які і без цього перебувають в постійній напрузі. 

Незалежно від часу доби потрібно пам’ятати про дотримання швидкісного режиму, як в місті, так і за його межами. Особливу увагу потрібно приділяти руху по звивистих дорогах з крутими поворотами. 

У висновку хочеться сказати, що найголовніше не втрачати самовладання, контролювати швидкість, витримувати оптимальну дистанцію і стежити за показаннями на приладовій панелі. 

 

08 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів