Михайло Рівіс: На прикладі Словаччини ми бачимо, що децентралізація веде до успішних реформ (ФОТО)

У вівторок, 9 лютого, на запрошення Карпатських фондів України та Словаччини голова Закарпатської облради Михайло Рівіс взяв участь у міжнародній конференції, яка відбулася у рамках проекту «Дійсно разом».

 

Участь у заході також взяли представники місцевого самоврядування та молодіжних організацій із сільських та міських громад Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, на якому обговорено стан розвитку громадянського суспільства та процеси децентралізації державної влади в Україні. А також представлено досвід Словаччини у цій сфері.

У своєму вітальному слові  Генеральний консул Словацької Республіки у м.Ужгород пані Янка Бурянова, привітала учасників заходу та розповіла, як Словаччина покроково проходила нелегкий шлях до децентралізації, і що курс на євроінтеграцію мав важливе значення для здійснення внутрішніх реформ та позитивних змін у країні. Вона підкреслила, що саме євроінтеграція найбільше сприяла успішному провадженню адміністративної реформи. Серед найбільших перешкод для процесу євроінтеграції перед вступом до ЄС був високий рівень корупції в словацькому  суспільстві, непрозорість державних інституцій і неефективність  правової  і судової системи. Тепер, завдяки оновленій політичній еліті, Словаччина готова поділитися напрацюваннями з Україною та продемонструвати успішний результат в євроспільноті.

До учасників конференції також звернувся очільник облради, який підкреслив важливість цього заходу.

- Мусимо розуміти, що в Євросоюзі ніхто нікому нічого безкоштовно давати не буде. Але, той досвід, який має Словаччина, демонструє нам, як громада може самостійно керувати та розпоряджатися своїми ресурсами. Тож, мета міжнародної конференції – почерпнути та довести громадам Закарпаття, що децентралізація веде до успішних реформ у країні, прозорості в діяльності державних інституцій, зокрема, правової  і судової системи, та розвитку економіки.

Він також подякував організаторам за запрошення представників Луганщини, де фіксується найнижчий рівень обізнаності населення щодо реальних перспектив євроінтеграції. На прикладі Закарпаття можна довести, як нові формати фінансової та технічної допомоги з боку ЄС допомагають краю економічно та культурно розвиватися, покращувати інфраструктуру. Тож, децентралізація має позитивно вплинути на ефективність місцевого самоуправління, резюмував Михайло Рівіс.

Учасники конференції також мали можливість послухати виступи досвідчених менеджерів з МЗС Словаччини, керівників Карпатських фондів України та Словаччини, різних експертів, які детально розповіли про розвиток громадянського суспільства, стратегію співробітництва між двома країнами, децентралізацію та реформу державного управління на прикладі Словаччини, реформування. З української сторони також виступили кандидати наук з державного управління, які розповіли про основні тенденції та перспективи децентралізації, стан реформування та фіскальну децентралізацію в Україні.  Про практичний досвід реформування, і що може запозичити Україна із досвіду децентралізації та реформи державного управління у Словаччині, - детально розповів директор Міжнародного інституту людини та глобалізму, віце-президент Асоціації міст, селищ та сіл України Олег Лукша.

Прес-служба Закарпатської облради

 

09 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів