В Україні - нові правила реєстрації нерухомості

Згідно з нововведеннями, державна реєстрація проводиться на основі заяви заявника.

 

З 1 січня 2016 року в Україні набув чинності закон “Про внесення змін до Закону України “Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їхніх обтяжень”, а також деяких інших законодавчих актів, що стосуються реєстрації прав на нерухоме майно.

Згідно з нововведеннями, державна реєстрація проводиться на основі заяви заявника. Нотаріус або його помічник формує і роздруковує два примірники заяви, які підписують заявник та нотаріус. Один примірник заяви отримує заявник, другий додається до документів, поданих для державної реєстрації прав.

Наступним кроком є реєстрація заяви в базі даних – дата і час її реєстрації вважаються моментом прийняття заяви.

Разом із документами, які вимагаються при реєстрації прав, заявник повинен надати і документи, що засвідчують сплату адміністративного збору або внесення плати за надання інформації з Державного реєстру прав, якщо заявник не звільнений від оплати таких витрат.

Нотаріус повинен створити електронні копії наданих оригіналів документів. Рішення про реєстрацію прав або про відмову ухвалюється за результатами розгляду заяви і документів. Далі він вносить відповідні записи у Державний реєстр майнових прав на нерухоме майно, а потім формує інформацію з нього.

Заявник, за бажанням, може отримати інформацію з Держреєстру в паперовій формі без використання спеціальних бланків, проставлення підпису та печатки нотаріуса. Всі документи також зберігаються в електронній формі в цьому реєстрі.

Інформація з Держреєстру в паперовій або електронній формі має юридичну силу і містить обов’язкове посилання на Держреєстр прав. Законодавством не передбачено видачу держреєстратором документів на новостворене майно в паперовій формі. Зареєстроване право власності можна перевірити в Держреєстрі.

Під час підписання договору купівлі-продажу, згідно з українським законодавством, і покупець, і продавець повинні платити податки.

 

16 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів