У Закарпатті зросла кількість скоєних тяжких злочинів

Прокурор області звітував про виконану роботу. 

 

У період реформування та в умовах законодавчих змін органами прокуратури області у 2015 році забезпечено ефективну реалізацію покладених на прокуратуру функційна основних напрямах діяльності.
Основні зусилля зосереджено на питаннях підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, поновлення прав громадян та інтересів держави, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, розкриття кримінальних правопорушень, боротьбу з корупцією та організованою злочинністю.
 Стан протидії злочинності
 
 
Підвищиласякоординуюча роль органів прокуратури області. За участю керівників правоохоронних органів прокурорами проведено 47 координаційних та міжвідомчих нарад, на яких розглядалися питання боротьби зі злочинністю, корупцією, стану розкриття та розслідування злочинів, додержання вимог чинного законодавства та захисту конституційних прав громадян.
 
         Рівень злочинності на території області складає 90,4 на 10 тис. населення, що є меншим від загальнодержавного (132,0).
 
Відбувся незначний ріст кількості особливо тяжких злочинів (202 проти 200 у минулому році, або на 1%). Проте динаміка росту вказаної категорії злочинів є однією із найнижчих у державі.
 
За рахунок збільшення фактів крадіжок на 26,1% відмічається зростання частки тяжких кримінальних правопорушень.
 
Менше на 24% вчинено кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, частка яких складає 14,3%, що набагато менше ніж торік 19,8%, з них скоєно 22 очевидних умисних вбивств проти 28 у 2014 році (- 21,4%).
 
Викрито 90 кримінальних правопорушень (+30,4%), пов’язаних з хабарництвом та одержанням неправомірної вигоди, з яких 70 – за фактом одержання хабара та прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.
 
У сторону зменшення відмічається динаміка кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми або за їх участю (5,3% проти 5,6% у 2014 році).
 
Дещо збільшилась питома вага кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше їх вчиняли (29,6%) та у стані алкогольного сп’яніння (10,6%).
 
У 5346 кримінальних правопорушеннях особам вручено повідомлення про підозру,з урахуванням кримінальних правопорушень минулих років.
 
Відсоток розкриття складає 46,6%, а в кримінальних провадженнях, у яких особам повідомлено про підозру – 50,6%, що перевищує державний показник.
 
 
Стан досудового розслідування в органах поліції
 
 
Упродовж минулого року слідчими органів поліції розслідувалось30966кримінальних проваджень, з яких 8687– залишок станом на 1 січня 2015 року та у 22279проваджень розпочато розслідування у поточному році.
 
За цей період закінчено більше половини проваджень (18793), що є п’ятим показником у державі.
 
Знизилась кількість проваджень, закінчених з перевищенням двохмісячного строку (з 58 до 45).
 
До суду скеровано 2721 обвинувальних актів. Кожен дванадцятий обвинувальний акт скеровано до суду з угодами про примирення та кожен  тринадцятий –зугодами про визнання винуватості.
 
Судами виправдано 10 осіб та за реабілітуючими підставами закрито кримінальні провадження стосовно 2 підозрюваних осіб.
 
Судом повернуто 74 обвинувальні акти. Із повернутих  обвинувальних актів 30 направлено до суду без проведення досудового розслідування, 26 – післяпроведення досудового розслідування, 1 – закритапрокурором на підставі п.7 ч.1 ст.284 КПК України, 11 –зупинено, а також у 6-ти проводиться досудове розслідування.
 
Стан досудового розслідування в органах Служби безпеки України
 
Упродовж 2015 року слідчими органів СБУ розслідувалось196 кримінальних провадженнях, з яких у 147 провадженнях досудове слідство розпочато у 2015 році.
 
За цей період закінчено 54 кримінальних провадження. Закрито 17 кримінальних проваджень.У строки понад 2 місяці розслідувано 6 кримінальних проваджень.
 
До суду з обвинувальним актом скеровано37 закінчених проваджень. З угодами про визнання винуватості - 9 обвинувальних актів.
 
Завершено розслідування 2 проваджень про правопорушення, скоєні у складі організованих злочинних угруповань, що є одним із найбільших показників у державі.
 
Виправдувальні вироки не виносились, кримінальні провадження з реабілітуючих підстав стосовно підозрюваних осіб не закривались.
 
За закінченими кримінальними провадженнями збитки не спричинялись.
 
 
Стан досудового розслідування у слідчому управлінні фінансових розслідувань головного управління Державної фіскальної служби
 
 
Слідчими слідчого управління фінансових розслідувань головного управління ДФС у Закарпатській області розслідувалось 103 кримінальних проваджень, з яких 35 перебувало у залишку станом на початок 2015 року.
 
Досудове розслідування закінчено у 48 провадженнях. Більше половини кримінальних проваджень закрито (60,4%).
 
У строки понад 2 місяці кримінальні провадження не закінчувались. До суду з обвинувальним актом скеровано  15 кримінальних проваджень. Питома вага яких є однією із найвищих у державі.
 
З угодою про визнання винуватості скеровано до суду  12 обвинувальних актів, що є четвертим показником у державі.
 
Виправдувальні вироки не виносились, кримінальні провадження з реабілітуючих підстав стосовно підозрюваних осіб не закривались.
 
За закінченими кримінальними провадженнями встановлено збитків, у тому числі заподіяних інтересам держави та територіальних громад на суму 3 млн. грн. Відшкодовано 2,3 млн. грн. заподіяних збитків.
  
         Стан досудового розслідування в органах прокуратури
 
 
         Слідчими органів прокуратури у 2015 році розслідувало 401кримінальних проваджень. Досудове розслідуваннязавершено у двохтретинах розслідуваних проваджень(274), що є п’ятим найвищим показником у державі.
 
         До суду з обвинувальним актом скеровано42кримінальних проваджень, що  є одним знайвищих показників в Україні.З угодою про визнання винуватості до суду направлено 7 обвинувальних актів та жодного - з угодою про примирення.
 
         У сфері службової діяльності до суду направлено 26 обвинувальних актів про кримінальні правопорушення, вчинені працівниками правоохоронних органів. Здебільшого - це провадження щодо хабарництва та зловживання владою або службовим становищем (18).
 
         До суду скеровано обвинувальних актів щодо 11 працівників органів поліції, 9 – прикордонної та митної служби, 1– пенітенціарної системи, 4 – Державної фіскальної служби та9 – державної лісової охорони.
 
         За закінченими кримінальними провадженнями встановлено збитків на суму 131 тис. грн., з яких відшкодовано лише 48 тис. грн.
 
 
Стан протидії організованій злочинності
 
 
Правоохоронними органами області викрито 6 стійких злочинних угрупувань.
 
У звітному періоді закінчено 6 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені організованими злочинними групами, які скеровано до суду з обвинувальним актом, що є одним із найвищих показників у державі.
 
Злочинами цієї категорії завдано збитків на суму 834 тис. грн., з яких у ході досудового розслідування відшкодовано 416 тис. грн. та є сьомим найвищим показником у державі.
 
 
Стан роботи правоохоронних органів щодо протидії кримінальним корупційним правопорушенням
 
  За вказаний період закінчено 114 кримінальних проваджень про корупційні правопорушення (2014 – 91). Кожне друге із закінчених розслідуванням кримінальних правопорушень (51 із 114) –тяжкеабо особливо тяжке правопорушення.
 
         До суду у 2015 році направлено обвинувальні акти у 83 таких провадженнях (у 2014 році – 65), 26 – слідчими органів прокуратури, 57 – слідчими органів внутрішніх справ (поліції), загалом стосовно 92 осіб.
         До кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто 100 осіб (у 2014 – 76), що є сьомим показником у державі.
         Серед притягнутих до відповідальності, у закінчених провадженнях,  18 працівників правоохороннихорганів, 14 державних службовців 5-7 категорій, 7 посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі п’ятеро 4 категорії, двоє 5-7 категорії, 4 службові особи райдержадміністрацій.    
         За закінченими кримінальними провадженнями найбільше злочинів вчинено:
 
-         у бюджетній сфері 22 (ст.191 КК України);
 
-         у сфері освіти 11 (5 – ст. 191 КК України, 3 – ст.368 КК України, 2 – ст. 368-3 КК України, 1 – за ст. 364-1 КК України);
 
-         у сфері охорони здоров’я 3 (1 - ст.191 КК України, 1 – ст. 354 КК України та 1 – за ст. 368 КК України);
 
-         у банківській сфері 4 (ст.191 КК України); 
 
-         у зовнішньоекономічній діяльності 1 (ст.368-3 КК України);
 
-         у сфері земельних відносин 2 (ст.364 КК України);
 
-         у сфері транспорту 1 (ст.368 КК України);
 
-         у сфері охорони довкілля 2 (ст.368 КК України);
 
-         на підприємствах оборонно-промислового комплексу 1 (ст.191 КК України).
 
 
Судовий розгляд:
З початку року судами області із ухваленням обвинувальних вироків розглянуто 52 обвинувальних акти відносно 58 осіб,  у тому числі: до реального позбавлення волі – 3,  до штрафу – 21 осіб, до позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України (іспитовий строк) – 23, до обмеження волі із застосування ст. 75 КК України (іспитовий строк) – 23 та 6 осіб звільнено від кримінальної відповідальності (2 – ст. 47 КК України, 3 – ст. 48 КК України,1 –ст. 49 КК України).
Додаткову міру покарання застосовано до 47 осіб, у тому числі спеціальну конфіскацію до – 11, позбавлення категорії та рангу – 4, штраф – 5, позбавлення права обіймати посади – 48.
У залишку в судах першої інстанції залишається не розглянутими 45 кримінальних проваджень (16 – слідчих прокуратури, 29 – слідчих поліції), у тому числі 12 (4 – прокуратури, 8 – поліції) понад шість місяців, з них 15 (5 – прокуратури, 10 – поліції) понад рік, з яких 3 після скасування вироків суду апеляційною інстанцією.
 
         Стан роботи правоохоронних органів щодо протидії адміністративним корупційним правопорушенням
 
У 2015 році складено 75 протоколів (12 місяців 2014 – 75), з яких: 40–прокуратурою,  17– УСБУ та 18 – ОВС.
 
Із загальної кількості складених протоколів:
 
- ст.172-7 КУпАП (конфлікт інтересів)– 36;
 
- ст.172-6 КУпАП (порушення вимог фінансового контролю)– 27;
 
- ст.172-4 КУпАП (сумісництво)– 6;
 
- ст.172-5 КУпАП (отримання подарунку)– 4;
 
- ст.172-9 КУпАП (невжиття заходів щодо протидії корупції)– 2;
 
- ст.172-8 КУпАП (розголошення інформації)– 1.
 
За результатами судового розгляду до адміністративної корупційної відповідальності притягнуто у вигляді штрафу 47осіб (2014 – 52). З притягнутих до корупційної відповідальності:
 
-         1 голова районної державної адміністрації (Рахів);
 
-         3 працівники митної служби;
 
-         2 працівники правоохоронних органів (колишні) за неподання декларації;
 
-         2 посадові особи органів місцевого самоврядування;
 
-         2 працівники апеляційного суду;
 
-         1 працівник державної фіскальної служби в області;
 
-         1 керівник військкомату (ЗСУ):
 
-         1 працівникпідрозділу цивільного захисту;  
 
-         20 голів ДВК (бюджетна сфера), які неправомірно прийняли рішення про виділення собі одноразової грошової винагороди.
 
Закрито 23 протоколи (2014 – 31), з яких 11 складених УСБУ в області,             6 – УЗЕ ГУ Національної поліції в області, 6 – органами прокуратури.
 
Прокуратурою області внесено 15 подань у порядку ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» щодо усунення порушень антикорупційного законодавства за результатами розгляду яких 8 осіб притягнуто до дисциплінарної корупційної відповідальності.  
 
Стан роботи з представництва інтересів громадян та держави в судах
 
Підвищено результативність представництва, ефективності застосування прокурорами представницьких засобів реагування на усунення порушень закону у різних сферах суспільних відносин.
Органами прокуратури області пред’явлено позовів на загальну суму 318 млн. грн., (торік 27,9 млн. грн.), у тому числі, предметом спору яких є майно та земельні ділянки площею понад 510 га:
 
- в інтересах громадян задоволено 162 заяви та позови на суму понад 3,1 млн. грн. (+22,3%);
 
- на захист інтересів держави задоволено 260 позовів на суму понад 51 млн. грн. (2014 –15,5 млн. грн., більше у 3,3 рази);
 
- у сфері охорони навколишнього природного середовища задоволено 14 позовів на суму понад 8,9 млн. грн. (2014 – 1 млн. грн.);
 
- з питань земельних відносин задоволено 146 позовних заяв на суму 39,6 млн. грн. (2014 – 9,5 млн. грн.,збільшилась у 4,2 рази).
 
Упродовж поточного року розпочато 104 кримінальних проваджень,  у тому числі і такі, що набули значного суспільного резонансу.
 
Заходами представницького характеру повернуто та попередженонезаконне надання 702 га земель.
 
Прокурорами прийнято участь у розгляді 795 справ, з них у майже кожному третьому випадку – щодо захисту прав дітей 289.
 
 Вжито заходів до поновлення прав 434 громадян
 
Реально виконано судових рішень на суму більше 45,7 млн. грн. (2014 рік – 15,3 млн. грн.) у т.ч. до бюджету – стягнуто 4,4 млн. грн. Позитивно спрацювали органи прокуратури області щодо контролю виконання судових рішень на захист інтересів держави, де реально стягнуто понад 43,3 млн. грн.З питань державної та комунальної власності реально виконано на 1 млн. 924 тис. грн., з питань охорони навколишнього природного середовища – 9,4 млн. грн. (понад 100 %), про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – 967тис. грн. (понад 100 %). З питань земельних відносин рішення судів виконані на 31,4 млн. грн. (понад 100 %). Окрім того, реально повернуто земель за рішеннями суду площею 236 га. На виконання судових рішень в інтересах громадян стягнуто 2,3млн. грн., що становить 94,1 %, у т.ч. з питань оплати праці – 834 тис. грн. (понад 100 %).
У період реформування та в умовах законодавчих змін органами прокуратури області у 2015 році забезпечено ефективну реалізацію покладених на прокуратуру функційна основних напрямах діяльності.
Основні зусилля зосереджено на питаннях підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, поновлення прав громадян та інтересів держави, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, розкриття кримінальних правопорушень, боротьбу з корупцією та організованою злочинністю.
         Стан протидії злочинності
 
 
Підвищиласякоординуюча роль органів прокуратури області. За участю керівників правоохоронних органів прокурорами проведено 47 координаційних та міжвідомчих нарад, на яких розглядалися питання боротьби зі злочинністю, корупцією, стану розкриття та розслідування злочинів, додержання вимог чинного законодавства та захисту конституційних прав громадян.
 
         Рівень злочинності на території області складає 90,4 на 10 тис. населення, що є меншим від загальнодержавного (132,0).
 
Відбувся незначний ріст кількості особливо тяжких злочинів (202 проти 200 у минулому році, або на 1%). Проте динаміка росту вказаної категорії злочинів є однією із найнижчих у державі.
 
За рахунок збільшення фактів крадіжок на 26,1% відмічається зростання частки тяжких кримінальних правопорушень.
 
Менше на 24% вчинено кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, частка яких складає 14,3%, що набагато менше ніж торік 19,8%, з них скоєно 22 очевидних умисних вбивств проти 28 у 2014 році (- 21,4%).
 
Викрито 90 кримінальних правопорушень (+30,4%), пов’язаних з хабарництвом та одержанням неправомірної вигоди, з яких 70 – за фактом одержання хабара та прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.
 
У сторону зменшення відмічається динаміка кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми або за їх участю (5,3% проти 5,6% у 2014 році).
 
Дещо збільшилась питома вага кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше їх вчиняли (29,6%) та у стані алкогольного сп’яніння (10,6%).
 
У 5346 кримінальних правопорушеннях особам вручено повідомлення про підозру,з урахуванням кримінальних правопорушень минулих років.
 
Відсоток розкриття складає 46,6%, а в кримінальних провадженнях, у яких особам повідомлено про підозру – 50,6%, що перевищує державний показник.
 
 
Стан досудового розслідування в органах поліції
 
 
Упродовж минулого року слідчими органів поліції розслідувалось30966кримінальних проваджень, з яких 8687– залишок станом на 1 січня 2015 року та у 22279проваджень розпочато розслідування у поточному році.
 
За цей період закінчено більше половини проваджень (18793), що є п’ятим показником у державі.
 
Знизилась кількість проваджень, закінчених з перевищенням двохмісячного строку (з 58 до 45).
 
До суду скеровано 2721 обвинувальних актів. Кожен дванадцятий обвинувальний акт скеровано до суду з угодами про примирення та кожен  тринадцятий –зугодами про визнання винуватості.
 
Судами виправдано 10 осіб та за реабілітуючими підставами закрито кримінальні провадження стосовно 2 підозрюваних осіб.
 
Судом повернуто 74 обвинувальні акти. Із повернутих  обвинувальних актів 30 направлено до суду без проведення досудового розслідування, 26 – післяпроведення досудового розслідування, 1 – закритапрокурором на підставі п.7 ч.1 ст.284 КПК України, 11 –зупинено, а також у 6-ти проводиться досудове розслідування.
 
 
 
Стан досудового розслідування в органах Служби безпеки України
 
 
Упродовж 2015 року слідчими органів СБУ розслідувалось196 кримінальних провадженнях, з яких у 147 провадженнях досудове слідство розпочато у 2015 році.
 
За цей період закінчено 54 кримінальних провадження. Закрито 17 кримінальних проваджень.У строки понад 2 місяці розслідувано 6 кримінальних проваджень.
 
До суду з обвинувальним актом скеровано37 закінчених проваджень. З угодами про визнання винуватості - 9 обвинувальних актів.
 
Завершено розслідування 2 проваджень про правопорушення, скоєні у складі організованих злочинних угруповань, що є одним із найбільших показників у державі.
 
Виправдувальні вироки не виносились, кримінальні провадження з реабілітуючих підстав стосовно підозрюваних осіб не закривались.
 
За закінченими кримінальними провадженнями збитки не спричинялись.
 
 
Стан досудового розслідування у слідчому управлінні фінансових розслідувань головного управління Державної фіскальної служби
 
 
Слідчими слідчого управління фінансових розслідувань головного управління ДФС у Закарпатській області розслідувалось 103 кримінальних проваджень, з яких 35 перебувало у залишку станом на початок 2015 року.
 
Досудове розслідування закінчено у 48 провадженнях. Більше половини кримінальних проваджень закрито (60,4%).
 
У строки понад 2 місяці кримінальні провадження не закінчувались. До суду з обвинувальним актом скеровано  15 кримінальних проваджень. Питома вага яких є однією із найвищих у державі.
 
З угодою про визнання винуватості скеровано до суду  12 обвинувальних актів, що є четвертим показником у державі.
 
Виправдувальні вироки не виносились, кримінальні провадження з реабілітуючих підстав стосовно підозрюваних осіб не закривались.
 
За закінченими кримінальними провадженнями встановлено збитків, у тому числі заподіяних інтересам держави та територіальних громад на суму 3 млн. грн. Відшкодовано 2,3 млн. грн. заподіяних збитків.
  
         Стан досудового розслідування в органах прокуратури
 
 
         Слідчими органів прокуратури у 2015 році розслідувало 401кримінальних проваджень. Досудове розслідуваннязавершено у двохтретинах розслідуваних проваджень(274), що є п’ятим найвищим показником у державі.
 
         До суду з обвинувальним актом скеровано42кримінальних проваджень, що  є одним знайвищих показників в Україні.З угодою про визнання винуватості до суду направлено 7 обвинувальних актів та жодного - з угодою про примирення.
 
         У сфері службової діяльності до суду направлено 26 обвинувальних актів про кримінальні правопорушення, вчинені працівниками правоохоронних органів. Здебільшого - це провадження щодо хабарництва та зловживання владою або службовим становищем (18).
 
         До суду скеровано обвинувальних актів щодо 11 працівників органів поліції, 9 – прикордонної та митної служби, 1– пенітенціарної системи, 4 – Державної фіскальної служби та9 – державної лісової охорони.
 
         За закінченими кримінальними провадженнями встановлено збитків на суму 131 тис. грн., з яких відшкодовано лише 48 тис. грн.
 
 
Стан протидії організованій злочинності
 
 
Правоохоронними органами області викрито 6 стійких злочинних угрупувань.
 
У звітному періоді закінчено 6 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені організованими злочинними групами, які скеровано до суду з обвинувальним актом, що є одним із найвищих показників у державі.
 
Злочинами цієї категорії завдано збитків на суму 834 тис. грн., з яких у ході досудового розслідування відшкодовано 416 тис. грн. та є сьомим найвищим показником у державі.
 
 
Стан роботи правоохоронних органів щодо протидії кримінальним корупційним правопорушенням
 
  За вказаний період закінчено 114 кримінальних проваджень про корупційні правопорушення (2014 – 91). Кожне друге із закінчених розслідуванням кримінальних правопорушень (51 із 114) –тяжкеабо особливо тяжке правопорушення.
 
         До суду у 2015 році направлено обвинувальні акти у 83 таких провадженнях (у 2014 році – 65), 26 – слідчими органів прокуратури, 57 – слідчими органів внутрішніх справ (поліції), загалом стосовно 92 осіб.
         До кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто 100 осіб (у 2014 – 76), що є сьомим показником у державі.
         Серед притягнутих до відповідальності, у закінчених провадженнях,  18 працівників правоохороннихорганів, 14 державних службовців 5-7 категорій, 7 посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі п’ятеро 4 категорії, двоє 5-7 категорії, 4 службові особи райдержадміністрацій.    
         За закінченими кримінальними провадженнями найбільше злочинів вчинено:
 
-         у бюджетній сфері 22 (ст.191 КК України);
 
-         у сфері освіти 11 (5 – ст. 191 КК України, 3 – ст.368 КК України, 2 – ст. 368-3 КК України, 1 – за ст. 364-1 КК України);
 
-         у сфері охорони здоров’я 3 (1 - ст.191 КК України, 1 – ст. 354 КК України та 1 – за ст. 368 КК України);
 
-         у банківській сфері 4 (ст.191 КК України); 
 
-         у зовнішньоекономічній діяльності 1 (ст.368-3 КК України);
 
-         у сфері земельних відносин 2 (ст.364 КК України);
 
-         у сфері транспорту 1 (ст.368 КК України);
 
-         у сфері охорони довкілля 2 (ст.368 КК України);
 
-         на підприємствах оборонно-промислового комплексу 1 (ст.191 КК України).
 
 
Судовий розгляд:
З початку року судами області із ухваленням обвинувальних вироків розглянуто 52 обвинувальних акти відносно 58 осіб,  у тому числі: до реального позбавлення волі – 3,  до штрафу – 21 осіб, до позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України (іспитовий строк) – 23, до обмеження волі із застосування ст. 75 КК України (іспитовий строк) – 23 та 6 осіб звільнено від кримінальної відповідальності (2 – ст. 47 КК України, 3 – ст. 48 КК України,1 –ст. 49 КК України).
Додаткову міру покарання застосовано до 47 осіб, у тому числі спеціальну конфіскацію до – 11, позбавлення категорії та рангу – 4, штраф – 5, позбавлення права обіймати посади – 48.
У залишку в судах першої інстанції залишається не розглянутими 45 кримінальних проваджень (16 – слідчих прокуратури, 29 – слідчих поліції), у тому числі 12 (4 – прокуратури, 8 – поліції) понад шість місяців, з них 15 (5 – прокуратури, 10 – поліції) понад рік, з яких 3 після скасування вироків суду апеляційною інстанцією.
 
         Стан роботи правоохоронних органів щодо протидії адміністративним корупційним правопорушенням
 
У 2015 році складено 75 протоколів (12 місяців 2014 – 75), з яких: 40–прокуратурою,  17– УСБУ та 18 – ОВС.
 
Із загальної кількості складених протоколів:
 
- ст.172-7 КУпАП (конфлікт інтересів)– 36;
 
- ст.172-6 КУпАП (порушення вимог фінансового контролю)– 27;
 
- ст.172-4 КУпАП (сумісництво)– 6;
 
- ст.172-5 КУпАП (отримання подарунку)– 4;
 
- ст.172-9 КУпАП (невжиття заходів щодо протидії корупції)– 2;
 
- ст.172-8 КУпАП (розголошення інформації)– 1.
 
За результатами судового розгляду до адміністративної корупційної відповідальності притягнуто у вигляді штрафу 47осіб (2014 – 52). З притягнутих до корупційної відповідальності:
 
-         1 голова районної державної адміністрації (Рахів);
 
-         3 працівники митної служби;
 
-         2 працівники правоохоронних органів (колишні) за неподання декларації;
 
-         2 посадові особи органів місцевого самоврядування;
 
-         2 працівники апеляційного суду;
 
-         1 працівник державної фіскальної служби в області;
 
-         1 керівник військкомату (ЗСУ):
 
-         1 працівникпідрозділу цивільного захисту;  
 
-         20 голів ДВК (бюджетна сфера), які неправомірно прийняли рішення про виділення собі одноразової грошової винагороди.
 
Закрито 23 протоколи (2014 – 31), з яких 11 складених УСБУ в області,             6 – УЗЕ ГУ Національної поліції в області, 6 – органами прокуратури.
 
Прокуратурою області внесено 15 подань у порядку ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» щодо усунення порушень антикорупційного законодавства за результатами розгляду яких 8 осіб притягнуто до дисциплінарної корупційної відповідальності.  
 
Стан роботи з представництва інтересів громадян та держави в судах
 
Підвищено результативність представництва, ефективності застосування прокурорами представницьких засобів реагування на усунення порушень закону у різних сферах суспільних відносин.
Органами прокуратури області пред’явлено позовів на загальну суму 318 млн. грн., (торік 27,9 млн. грн.), у тому числі, предметом спору яких є майно та земельні ділянки площею понад 510 га:
 
- в інтересах громадян задоволено 162 заяви та позови на суму понад 3,1 млн. грн. (+22,3%);
 
- на захист інтересів держави задоволено 260 позовів на суму понад 51 млн. грн. (2014 –15,5 млн. грн., більше у 3,3 рази);
 
- у сфері охорони навколишнього природного середовища задоволено 14 позовів на суму понад 8,9 млн. грн. (2014 – 1 млн. грн.);
 
- з питань земельних відносин задоволено 146 позовних заяв на суму 39,6 млн. грн. (2014 – 9,5 млн. грн.,збільшилась у 4,2 рази).
 
Упродовж поточного року розпочато 104 кримінальних проваджень,  у тому числі і такі, що набули значного суспільного резонансу.
 
Заходами представницького характеру повернуто та попередженонезаконне надання 702 га земель.
 
Прокурорами прийнято участь у розгляді 795 справ, з них у майже кожному третьому випадку – щодо захисту прав дітей 289.
 
 Вжито заходів до поновлення прав 434 громадян
 
Реально виконано судових рішень на суму більше 45,7 млн. грн. (2014 рік – 15,3 млн. грн.) у т.ч. до бюджету – стягнуто 4,4 млн. грн. Позитивно спрацювали органи прокуратури області щодо контролю виконання судових рішень на захист інтересів держави, де реально стягнуто понад 43,3 млн. грн.З питань державної та комунальної власності реально виконано на 1 млн. 924 тис. грн., з питань охорони навколишнього природного середовища – 9,4 млн. грн. (понад 100 %), про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – 967тис. грн. (понад 100 %). З питань земельних відносин рішення судів виконані на 31,4 млн. грн. (понад 100 %). Окрім того, реально повернуто земель за рішеннями суду площею 236 га. На виконання судових рішень в інтересах громадян стягнуто 2,3млн. грн., що становить 94,1 %, у т.ч. з питань оплати праці – 834 тис. грн. (понад 100 %), повідомляє прес-служба прокурпатури області. 

 

16 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів