На "швидку" з сокирою і камінням – закарпатські хроніки нападів ромів на медиків

Уночі 29 лютого у В.Березному роми закидали камінням авто медиків, які приїхали на виклик у табір до хворої дитини. За словами лікарів, виклик надійшов о 1 год. 29 хв. і вже за 7 хвилин "швидка" була на місці. Фахівець надала допомогу дитині вдома і зазначила, що госпіталізація не потрібна. Більше десятка ромів "віддячили" камінням – пошкодили бампер та радіатор  службового «Пежо».

 

Такі ситуації на Закарпатті не рідкість. Так, у червні 2015 року роми в селі Концово на Ужгородщині напали "швидку" та автомобіль наряду міліції, яка приїхала на місце події  (пошкоджені обидва автомобілі); у грудні 2015 року - напад із сокирою на працівників бригади Ужгородської ПЕМД з боку ромського населення с.Концово (пошкодження нового санітарного автомобіля «Пежо»).

     Медики скаржаться на постійні погрози в бік працівників служби екстреної медичної допомоги області з боку ромського населення, надання медичної допомоги відбувається в обставинах, небезпечних для життя та здоров’я виїзної бригади. Часто ромське населення поводить себе грубо, некоректно,  викликає «швидку» безпідставно. Тільки у Великоберезнянському районі більше половини всіх викликів «швидкої» - до місця компактного проживання ромів (для порівняння в районі проживає 26 767 населення , я яких 2 212 – ромської народності, тобто менше ніж 1/10 всього населення ).  Причому третина викликів – необгрунтовані (болить зуб, поміряти температуру, використовують автомобіль як таксі тощо).  

     Медичний персонал відмовляється їхати на виклики без супроводу охорони.  Аналогічна ситуація в усіх районах області: особливо гостро вона стоїть  в Ужгородському районі та Ужгороді, Мукачівському, Виноградівському, Іршавському, Тячівському районах.

 

01 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів