Вашій дитині 6 років? Перевірте, чи варто їй іти до школи

Вашій дитині 6 років? Перевірте, чи варто їй іти до школи
В Україні дітей належить віддавати до школи у 6 років. Однак багато фахівців стверджують, що більшість дітей у такому віці не готові братися до системного навчання через психологічно-фізичну незрілість. Якщо у вас малюк такого віку, спробуйте самі пересвідчитися, к дитина реагує на певні тести і подумайте, чи не відкласти похід до школи ще на рік.

 

Перший тест - психологічна готовність дитини до навчання. Його проводить шкільний психолог, і, до речі, тест є законним. А відображається - в фізичної зрілості дитини, адже за  нею можна судити про зрілість нервової системи. Адже першокласникові необхідно буде утримувати увагу три-чотири години, а потім ще виконувати домашні завдання. Тому якщо він не готовий психологічно, то ввечері через перевантаження забезпечені капризи, сльози, некерованість.

Ось чому нерви у майбутнього першокласника повинні бути, що називається, залізними. І хоча сучасна система освіти допускає прийом до першого класу з шести років, фахівці в один голос стверджують: дітей, готових до шкільних навантажень в такому віці, одиниці.

«За мою багаторічну практику в школі я можу сказати, що таких шестирічок - не більше 0,5%, - говорить психолог Олена Лук'яненко. - Тому краще все ж відвести дитину в перший клас ближче до семи років. Ви втратите рік навчання, але вбережете дитину від неврологічних проблем, ймовірність яких досить висока».

«Законними причинами для відмови до зарахування до першого класу можуть стати: надмірна грайливість дитини, недостатня самостійність, гіперактивність, погана координація рухів, затримка розмовних навичок (не вимовляє літери, не може повторювати довгі слова), недостатня біологічна зрілість (сприйнятливість до стресів або хворобливість) - усе це визначає шкільний психолог, - розповідає дитячий психолог Ірина Малініна. - Низький рівень знань про навколишній світ, природних явищ, елементарних математичних понять, зображень і т.д. також є законним приводом для відмови до зарахування в перший клас».

Отож, - тести, які покажуть фізичну готовність дитини до навчання, дозрівання до потрібного рівня його кори головного мозку і розвиток дрібної моторики.

 

05 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів