Захворіти можна і від... щастя

Захворіти можна і від... щастя
Вчені вірять, що "синдром слабкого серця", який може виникнути у людини після емоційних потрясінь – таких, як смерть батьків або нареченого, також може спричинити надзвичайне щастя.

 

Доволі рідкісний стан, який називають "синдромом розбитого серця" або синдромом Такотсубо, виникає після інтенсивного відчуття горя і ослаблює серцево-судинну систему, пише Українська правда.Життя з посиланням на The Independent.

Цей стан говорить про ризик виникнення серцевого нападу. Хворобу назвали на честь японського восьминога, за формою схожого на цибулевидний лівий шлуночок серця, враженого синдромом.

"Стан вважається незворотним і навряд чи лікується", – кажуть у Британській асоціації серця.

Синдром викликаний тісними зв‘язками між психологічно важкими подіями та кардіо-воскулярною системою.

Нове дослідження довело, що радісні події можуть мати той самий ефект, і спричинити стан Синдрому щасливого серця.

Швейцарські дослідники вивчили дані 1750 пацієнтів із діагнозом "розбите серце" у 9 країнах.

Вони дізнались, що серед 485 людей, котрі захворіли через емоційну подію, 96% переживали тяжку втрату, розрив стосунків чи потрапили в аварію.

Але решті 20 пацієнтам діагностували синдром після щасливих подій – дня народження, весілля, вечірки-сюрпризу чи навіть виграшу улюбленої спортивної команди.

Середній вік пацієнтів, які страждали від смутку, – 65 років. Ті, хто захворів через щастя, досягли позначки у 71 рік.

95% "сумних хворих" були жінками.

Лікар Елена Гадрі з Університетського госпіталя в Цюриху сказала: "Пацієнти із цим синдромом більше не вважаються людьми з розбитим серцем. Хвороба може спричинятися позитивними емоціями також".

Вона попередила лікарів у реанімації: пацієнти з симптомами серцевого нападу, зокрема, біллю у грудях та нестачею кисню, яких доправили після радісної вечірки, можуть страждати на згаданий синдром.

Дослідження також припускає, що у випадку як щасливих, так і сумних подій можуть спрацьовувати однакові емоційні шляхи формування синдрому Такотсубо і однакові відповіді нервової системи.

Інше дослідження 2014 року довело, що сум послаблює захисні сили організму. Ось чому літні люди починають хворіти після того, як помирає їх чоловік чи дружина.

Особливо вразлива до емоцій імунна система після 65 років.

Смерть близької людини може вплинути на рівень нейтрофілів чи білих кров‘яних тілець, які атакують бактерії.

 

07 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів