Депутати облради працювали над порядком надання допомоги тяжкохворим закарпатцям

Сьогодні за участі голови Закарпатської облради Михайла Рівіса обранці працювали над матеріалами третього пленарного засідання другої сесії.

 

Зокрема, відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення, яке провів заступник голови комісії Петро Грицик.

Найперше члени комісії уважно розглянули у новій редакції проект рішення про внесення змін і доповнень до Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту  громадян на 2016 -2018 роки. Зокрема, про порядок надання одноразової матеріальної допомоги важкохворим громадянам на лікування, протезування, придбання імплантатів, проведення оперативних втручань, у т.ч. й за межами України (на підставі висновку головного спеціаліста відповідного профілю МОЗ  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  від 8 грудня 1995 року № 991). Наголошувалося, що  заявник  повинен у місячний термін після отримання коштів надати департаменту  соцзахисту населення  документи, що  підтверджують цільове використання коштів. А це – довідки лікарських установ, у т.ч.  розміщених за межами України, про проведене лікування, протезування, операцій, чеки, накладні на придбання імплантантів та ліків. Дуже чітко прописано ще одне: у разі ненадання таких документів, заявник повинен повернути отримані кошти у повному обсязі, аж до примусового стягнення в судовому порядку.

-  Однозначно, ми повинні формувати суспільство добра, гуманізму, надаючи допомогу важкохворим людям, які опинились у тяжкій ситуації. Звісно, всім нереально допомогти, але там, де можна врятувати людське життя, особливо, якщо йдеться про дитину,- інша річ. І порядок надання матеріальної допомоги, напрацьований депутатами, допоможе нам робити це в рамках закону і християнської моралі, - наголосив Михайло Рівіс.

Далі члени комісії жваво обговорили іншу зміну до програми «Турбота», в якій йшлося про фінансову підтримку обласним осередкам громадських організацій. Після дискусії, депутати зійшлися на тому, що цього року все ж підтримати ще 11  таких осередків. Та оскільки реалізація заходів проводиться за рахунок  коштів обласного бюджету, то підходи до цього питання, на тверде переконання членів комісії, мають бути змінені. На наступний рік пропонується  провести відкритий конкурс програм громадських організацій. Фінансування заходів  - після звітності за минулий рік.  Прозорість, відкритість, дієвість – головні умови фінансової підтримки таких об’єднань.

Уважно обговорили члени комісії пропоновані проекти рішень, які стосувалися затвердження звіту про виконання обласного бюджету за 2015 рік, внесення змін до бюджету на 2016 рік, та проаналізували   з питань охорони здоров’я, освіти, навколишнього середовища, транскордонного співробітництва, туризму і курортів, а також майнові та земельні питання.

Розглядалися також проекти рішень Регламенту обласної ради VІІ скликання, Положення про постійні депутатські комісії облради та Положення про президію облради, над якими працювала робоча група під керівництвом першого заступника голови облради Йосипа Борто.

У ході засідання депутатами було висловлено низку слушних пропозицій, зауважень і доповнень до пропонованих матеріалів і проектів рішень, які будуть узагальнені та запропоновані до розгляду президії обласної ради, інформують із прес-служби Закарпатської облради.

 

09 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів