Закарпатський гурт презентував альбом із часточкою Майдану

Закарпатський гурт презентував альбом із часточкою Майдану
Сьогодні ужгородський гурт “4исла” випустив новий альбом «Пока не кончится небо». Це другий повноформатний альбом, який об’єднав 12 різнопланових композицій, що є проявом громадянської позиції та своєрідним зверненням до суспільства.

 

Віра, розчарування, боротьба, поразка і нова надія, вічний пошук істини, - усе це будує наше життя, ніколи не втратить своєї актуальності, а відтак і стало основою творчості групи. Головна ідея попереднього альбому "Гражданин толпы", який вийшов у 2011 році, звучала просто: будь особистістю. У новому лонгплеї група не лише зберегла авторський посил, а й значно розширила його. Робота над альбомом стартувала ще у 2013 році, до Революції Гідності. Тож якщо спочатку в піснях відчувалося певне розчарування суспільними процесами та особистістю як такою, то події на Майдані, а згодом у суспільстві в цілому, відповіли на озвучені 4ислами запитання: «Кожен з нас і всі разом ми можемо змінювати життя!».

 Альбом об’єднав різні стилі: від романсу до металевого присмаку гітарних рифів. Аранжування здобуло більш вишукані форми та спрямування, тож гострота емоцій стала більш відчутною не лише у текстах, а й в інструменталі.

Роботу над альбомом завершено. Він сказав своє слово і зайняв своє місце у музичному просторі та суспільних процесах нашої країни. Тож, як мінімум, його варто почути.

Продаж альбому стартував сьогодні в найбільших інтернет-магазинах світу: Itunes таGooglePlay

Фронтмен гурту Геннадій Донецький та бас-гітарист Стас Копча відповіли на кілька питань, пов’язаних з виходом альбому у світ

– Чому саме така назва альбому?

Геннадій Донецький: «Пока не кончится небо» - це символ надії. Що б не відбувалося навколо, через які б випробування ми не проходили, є можливість завжди піднятися і рухатися далі. Допоки встає сонце, доки ми дихаємо, у нас є можливість все змінити. Ми повинні боротися і вірити, а Небо допоможе.

– У композиції «Стадо» Ви закликаєте індивідуум думати і приймати рішення. А що може зробити одна людина в нашій ситуації, у нашій країні?

Геннадій Донецький: Насамперед не мовчати. Важливий голос кожного, незалежно від того, де він звучатиме: у соцмережах, на робочому місці чи на мітингу. Саме активісти, волонтери, прості люди зараз роблять найбільше. Хтось перекрив трасу міжнародного сполучення і змусив державу вирішувати проблему співпраці з російським окупантом, інші блокували Крим та вивели це питання на загальнодержавний рівень, саме волонтери забезпечують стільки нагальних потреб армії, переселенців, допомагають пораненим, відтак акумулюють біля себе і виліковують збайдужіле суспільство. Це все конкретні люди, окремі особистості, які не побоялися взяти на себе відповідальність, об’єдналися і почали діяти.

Стас Копча: Хочу додати декілька цікавих моментів щодо «Стада». Коли ми лише працювали над записом, то виникла ідея спробувати додати замість звичного вступу, де грали ми всі, звуки з Майдану. Пісня сама по собі є закликом, а події на Майдані, можна сказати, стали відповіддю на нього. Базою стали відео з YouTube якраз початку протистоянь на вулиці Грушевського 19-20 січня. Гена підібрав навмання звуковий фрагмент і... я не знаю, як таке можливе, але він ідеально ліг у темп пісні, а це 170 ударів за хвилину! Так само ідеально прозвучала і жіноча вступна партія у східному стилі. Вона, до речі, теж з’явилася випадково. Наша знайома, що працює поряд зі студією, завітала саме коли Гена зводив партії. Все було записано єдиним дублем і це суцільна імпровізація.

– Цього разу альбом виходить у світ в електронному вигляді і на платних платформах. Чому?

Геннадій Донецький: Це загальносвітова практика у шоу-бізнесі. Фізичні носії практично віджили своє. Продаж в онлайн-магазинах дає можливість слухачеві придбати як альбом в цілому, так і окрему композицію. Для нас це крок вперед, можливість розвиватися далі і водночас бути почутими ширшою аудиторією. Розуміємо, що через певний час альбом з’явиться у інтернеті у вільному доступі. Але прихильники нашої творчості зможуть нас підтримати, придбавши альбом за невеликі кошти. Оскільки група працює виключно на власних ресурсах, це нам дасть можливість активізувати концертну та студійну діяльність.

Стас Копча: Ми підписали договір із лейблом «Комп Мюзік», який співпрацює із багатьма відомими українськими виконавцями. Але насамперед ми самі зацікавлені у поширенні нашої творчості, тому цей підхід є лише ще однією ланкою, що дозволить нам бути ближчими і доступнішими для слухачів.

– Розкажіть про якісь цікаві моменти, які виникали в процесі запису чи створення пісень.

Стас Копча: Я по кожній пісні можу вам трактат накатати (сміється). Насправді, я намагаюся занотовувати деталі роботи, бо процес створення кожної нової пісні дуже відрізняється. Неможливо наперед уявити, які ідеї будуть втілені, тому що до їх появи призводить будь що. Іноді ми просто спілкуємося і це також сприяє написанню партій. Для конкретики розповім, мабуть, найулюбленіший епізод. Ми працювали над новим аранжуванням пісні «Детство». Десь 2 місяці вигадували ритми, гітарні рифи, мелодії, якось поєднували ті фрагменти, але виходило це якось неприродно, і ми це дуже добре відчували. Врешті-решт я запропонував спробувати зовсім інший підхід, незвичний для нас – спростити пісню, наскільки це можливо. Тоді я думав, що це просто дозволить нам провітрити голови, але вже за півгодини була готова фінальна версія! Пізніше ми зрозуміли, що саме той дещо брудний саунд і є найкращим тлом для тексту про безпритульних дітей. От вона і звучить в альбомі.

– Альбом нарешті побачив світ, розумію, що у нього було вкладено багато часу, емоцій та сил. Тож чи плануєте невеличкий відпочинок?

Геннадій Донецький: Насправді це лише початок. Як кожен новий продукт, альбом потребує підтримки. Сподіваємося, вдасться провести концертний тур, плануємо відзняти кілька відео, вже є запрошення виступити на деяких фестивальних майданчиках. Тобто рухаємося далі. Головне - торкатися і досягати людей, адже саме це і є основним завданням нашої творчості.

Пісні можна знайти:

Альбом "Пока не кончится небо" на itunes 

Альбом "Пока не кончится небо" на Google Play

4исла - Пока не кончится небо (2016) [анонс альбома

4исла - Этот день (Official video)

4исла - Стадо (Lyric Video)

4исла - И если так (Lyric Video)

 

10 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів