У Виноградові вирішили здерти гроші з безнадійно хворих

У Виноградові вирішили здерти гроші з безнадійно хворих
Дані щодо ймовірного марнотратства і злодійства на будівництві хоспісу у Виноградові оприлюднили на сьогоднішній сесії районної ради, пише "Голос Карпат".

 

Новопризначений керівник Агенції місцевого розвитку Виноградівщини Артур Шерегі оголосив дані попередньої перевірки щодо скандального об’єкта. Згідно з ними, вартість реконструкції 1 квадратного метру склала 570 євро, що більше, ніж на будівництві житла в Києві, і ніяк не співвідноситься з ринковими цінами в цілому по Україні.

Також після перевірки виникли питання і щодо відсутності системи кондиціонування у хоспісі, яка передбачена у проекті та актах виконаних робіт. Акт від 03 квітня 2014 року свідчить про те, що на об'єкт не тільки закуплені, а й встановлені 17 внутрішніх настінних блоків вартістю по 18 тисяч гривень кожен (при курсі НБУ - 15 гривень/євро), а також 2 зовнішніх блоки загальною вартістю понад 96 тисяч гривень. Таким чином, тільки на системах кондиціонування вкрадено більш ніж 400 000 гривень.

Комісії не тільки не вдалося знайти елементи системи кондиціонування, а й місць передбачуваної установки цих систем (як всередині будівлі, так і зовні). На об'єкті відсутні не тільки кріплення систем кондиціонування та технологічні отвори для відводу і надходження повітря, але навіть електрична проводка до місць запланованого підключення. Означати це може тільки одне: системи кондиціонування ніхто встановлювати не збирався, – йдеться в брошурі.

Також великою проблемою залишається фактична відсутність комунікацій. Зокрема, на сьогоднішній день на об'єкті не діє ані водопостачання, ані каналізація, ні електрика, ні опалення.

Натомість раніше уже екс-керівник Агенції місцевого розвитку Виноградівщини заявляв, що своєчасно завершити будівництво хоспісного закладу не вдалося через те, що депутати районної ради не продовжили з ним контракт та звільнили його з роботи. У таких діях депутатів Володимир Шевчук вбачав політичний підтекст.

Нагадаємо, у грудні 2012 року у рамках програми ЄІСП (Європейського інструменту сусідства і партнерства), Агенція місцевого розвитку Виноградівщини отримала грант на розвиток системи паліативної допомоги у Виноградівському районі (Україна) і Саноцькому повіті (Польща). Проект передбачав створення хоспісу в м. Виноградів на 25 ліжко-місць. Для цього планувалося здійснити реконструкцію під хоспіс приміщення колишнього штабу військової частини і закупівлю необхідного обладнання (на основі досвіду польської сторони). Термін реалізації програми - 22 місяці, починаючи з грудня 2012 року.

Виноградівський хоспіс – не єдиний проект, який реалізується в Україні в рамках згаданої програми. А тому, у зв'язку з політичною ситуацією на сході країни, термін закінчення програми двічі переносився. Проте до кінця 2015 всі проекти, що реалізувалися в Польщі, Білорусії та Україні, були завершені. Єдиний незавершений об'єкт - Виноградівський хоспіс.

Згідно з контрактом за недотримання термінів Бенефіціар (Міністерство інфраструктури Республіки Польща) має право вимагати від Апліканта (Агенція місцевого розвитку Виноградівщини) повного повернення коштів, виділених на реалізацію всього проекту. Тобто коштів, отриманих не тільки на хоспіс у м. Виноградів, але і на хоспіс у м. Санок. Гарантії повернення прописані в міжурядовій угоді, укладеній між Кабінетом Міністрів України та Міністерством інфраструктури Республіки Польща. Бюджет проекту – 1 087 428.99 євро.

Джерело: Голос Карпат

 

17 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. не робот 2016-03-17 / 13:14:18

    пошукайте кондиционери в облраді