У місті над Ужем японці допоможуть дитсадкам... на кухні

У місті над Ужем японці допоможуть дитсадкам... на кухні
В Ужгороді мережа з 30 дошкільних навчальних закладів забезпечує освітніми послугами понад 5573 дошкільнят. Ця кількість дітей одночасно повинні мати чотириразове харчування упродовж їхнього перебування у закладі.

 

Обладнання кухонь усієї мережі вже застаріле, виходить з ладу та потребує дорогого ремонту. На жаль, упродовж останніх 25 років для модернізації робочих зон, обладнання кухонь кошти не виділяли. Несправність або відсутність обладнання вирішується, як правило, заміщенням техніки персоналом кухонь. Або ж за рахунок батьків купували побутову техніку, яка не спроможна задовольнити потреби закладів у повному обсязі. У той же час витрати на оплату енергоносіїв складають другу за обсягами (після заробітної плати) статтю витрат закладів. Тому з року в рік на розвиток мережі залишався мізер.

У жовтні 2014-го за наслідками громадського моніторингу доступності для дітей мережі дошкільних закладів разом з управлінням освіти Ужгородської міської ради було подано заявку до уряду Японії на отримання міжнародної технічної допомоги, розповідає керівник проекту Микола Яцков. За участі посадовців посольства Японії узгодили технічні аспекти обладнання, проведена тендерна оцінка цінових пропозицій та вибірковий моніторинг кухонь дитсадочків у серпні 2015 року.

Днями за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Японії в Україні Шігекі Сумі відбулася урочиста церемонія підписання грантової угоди «Проект покращення санітарних умов у дитсадках міста Ужгород».

За словами начальника управління освіти Оксани Бабунич, надана допомога на суму 1,4 млн грн повністю забезпечить потреби 26 із 30 дитсадочків у професійному кухонному обладнанні - м'ясорубках, електроплитах, жарових шафах, електричних сковорідках, казанах на 60-100 літрів, морозильних камерах, холодильниках тощо. Очікується, що за 30-45 днів відбудеться поставка 89 одиниць кухонного обладнання.

Решта дошкільних закладів, які не потрапили у вибірку, матимуть можливість отримати необхідне обладнання у рамках Програми матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів на 2016-2020 роки.

В будь-якому випадку, цей проект демонструє унікальні можливості, які органи місцевого самоврядування та громада можуть отримати від співпраці між собою. Тільки разом ми спроможні долати труднощі та вирішувати складні проблеми.

 

21 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів