Звідки брати гроші на власні потреби?

Звідки брати гроші на власні потреби?
В УжНУ пройшов тренінг, в ході якого студенти дізнались, як правильно розпоряджатися фінансами У рамках всесвітньої акції «Global money week» в УжНУ відбувся перший тренінг з фінансової грамотності. Акція закликає навчити й навчитися розуміти гроші.

 

Під час міні-тренінгу слухачам запропонували розібратися в тому, що таке видатки і заощадження (не всі присутні – майбутні економісти), з’ясували також різницю між потребами пересічного ужгородця й студента. Золоте правило, яке має взяти на озброєння кожен, – щомісяця відкладати 10 % своїх доходів. Тоді буде так звана «фінансова подушка», простіше кажучи, гроші «на чорний день». Якщо людина втратила роботу чи хоче її змінити, заощаджених коштів має вистачити на 3–6 місяців нормального життя — за цей період слід шукати та вибирати умови, які влаштовують, а не хапатися за першу ліпшу пропозицію. Після того, як у заощадженнях накопичиться достатня сума, можна відкладати гроші на страхування життя та здоров’я, а тоді – на депозит.

Наше покоління має задумуватися про накопичувальне заощадження, не надто розраховуючи на державні виплати. Реальна ситуація така, що кількість пенсіонерів наразі більша, ніж кількість працездатного населення. Тому виходить так, що нинішнє покоління не відкладає гроші на пенсію собі, а виплачує теперішнім пенсіонерам. Про майбутнє треба піклуватися вже.

Важливо й те, у якій валюті зберігати кошти. Фінансисти радять мати вдома накопичену суму у різних валютах – національній та міжнародній. Головне – мати мету. Потрібно розуміти, для чого потрібні ці гроші і на що їх буде витрачено. Такого роду тренінги потрібні кожному для розуміння грошей і вміння ними грамотно розпоряджатися, заощаджувати та інвестувати.

Ксенія Шокіна, фото Роберта Паппа

 

23 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів