В Ужгороді можна побачити вишиті молитви

В Ужгороді можна побачити вишиті молитви
В Ужгородській центральній міській бібліотеці відбулася презентація виставки вишивок гобеленом «Маминою голкою» вишивальниці з м. Пряшіва В’єри Сохової.

 

Як розповіла бібліотекар ЦМБ Андріана Гузак, організаторами заходу виступили Творча інтелігенція Закарпаття «Мельпомена» (голова Любов Оленчук), Союз русинів-українців Словацької Республіки (голова Петро Сокол), Директор Українського центру в м. Пряшів (Павло Богдан), Ужгородська центральна міська бібліотека (директор Ганна Бандурка).

Вишивальниця В’єра Сохова за фахом лікар, але рукоділля це її велике хобі. З ранньої молодості займалася ручними роботами, зокрема шиттям та вишиванням. Найбільшим зразком у вишиванні була і є її мама.

Розповіла, чому саме виставка має таку назву і що спонукало її вишивати саме на релігійну тему. У 2010 році її рідне село спіткало стихійне лихо: через зсув землі були зруйновані два будинки її сім’ї і 11 членів її родини залишилися без даху над головою. Тоді вона як вдячність за отриману від людей допомогу почала вишивати свою приватну молитву, відтоді у її творчості домінує духовна тема.

У рамках презентації виступили народний вокальний ансамбль клубу с. Оріховиця «Оріховчанка» (кер.Тетяна Раховська), які виконали духовні пісні, присутні змогли насолодитися і чудовими запальними мелодіями, які виконав лауреат міжнародних конкурсів, заслужений артист України Сергій Барвік-Карпатський.

Виставка вишивок гобеленом буде діяти до 20 квітня за адресою вул.Волошина, 20 Ужгородська центральна міська бібліотека (Пасаж).

Вхід вільний.

 

24 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів