Мер Ужгорода на відкритті виставки закарпатського корифея анонсував наступні у "Совиному гнізді"

Мер Ужгорода на відкритті виставки закарпатського корифея анонсував наступні у "Совиному гнізді"
Картини з усіх періодів своєї творчості, навіть ще з навчання підлітком в образотворчій студії Золтана Баконія, представив на ретроспективній виставці, яка сьогодні відкрилася в галереї "Ужгород", народний художник України Василь Скакандій.

 

Митця, який на початку березня відзначив 75-річчя, прийшла вітати творча інтелігенція всього міста, приїхали численні гості.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, вітаючи художника, вручив йому почесну відзнаку і зазначив, що сподівається: після завершення реконструкції "Совиного гнізда" там, у старовинній будівлі в центрі міста, розмістять і картинну галерею. Ці слова зустріли оплесками.

Власник картинної галереї зі Словаччини, друг Василя Скакандія Андрій Смолак приїхав на відкриття виставки з колегами і назвав художника "дуже великою людиною", відзначив його акварелі, наголосив, як багато у Василя Юлійовича робіт зі Словаччини і як шанують нашого майстра у сусідній країні.

Ректор Закарпатського художнього інституту Іван Небесник сказав, що Скакандій на Закарпатті очолює лінію європейської графіки і велике надбання вишу, що він, як викладач, передає свої знання і досвід молоді. 

  Зі щирими словами виступили також заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Петік, голова Закарпатської спілки художників Борис Кузьма, керівник управління культури ОДА Іван Канюка, мистецтвознавець Михайло Приймич, Почесний консул Чеської Республіки в Ужгороді Отто Ковчар та інші.

Чимало розповів, особливо про діяльність Скакандія на чолі спілки художників, ще один патріарх закарпатського живопису – народний художник України, який недавно відзначив 85-річчя Володимир Микита.

Брат Василя Скакандія, заслужений художник України Юлій Скакандій приїхав на виставку з Києва. Він розповів про те, як успіхів досягав кожен із них, трьох братів, починаючи з нині вже покійного брата Івана.

Серед гостей виставки були також священики, співак Степан Гіга, колишній керівник Закарпаття і посол України в Чехії, а згодом у Словаччині Сергій Устич, заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, секретар місьради Андріана Сушко і керуючий справами виконкому Олена Макара.

Джерело: Ужгородська міська рада

 

24 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 123 2016-03-25 / 00:58:02

    Про Совине гарна ідея, підтримую