Закарпаття з Угорщиною може реалізовувати європейські проекти

Закарпаття з Угорщиною може реалізовувати європейські проекти
Закарпатська делегація взяла участь у загальних зборах Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА. Відтак Закарпаття отримало унікальну можливість співпрацювати у новому форматі заради реалізації спільних інвестиційних та культурно-освітніх проектів. А також реалізовувати конкретні економічні, транспортні, екологічні, водогосподарські та інфраструктурні проекти.

 

У четвер, 24 березня, у м.Ніредьгаза (Угорщина) офіційна делегація на чолі з головою Закарпатської облради Михайлом Рівісом взяла участь у чергових загальних зборах Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА.

Керівник об’єднання – голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскар Шестак на початку привітав усіх присутніх офіційних представників та подякував за тісну співпрацю. Він зазначив, що впродовж останніх років між двома прикордонними регіонами України та Угорщини -  Саболч-Сатмар-Берег та Закарпаттям сформувалися тісні зв’язки та співпраця у різних сферах діяльності, у тому числі у рамках реалізації грантових проектів.

«Ми вжили конкретних заходів для розвитку співробітництва у політичній, економічній, культурній, освітній та науково-дослідницькій діяльності, а також встановлення партнерських відносин між установами та громадськими організаціями наших регіонів», - зазначив він. І додав: «Сподіваємося, що вже найближчим часом матимемо можливість реалізовувати наше співробітництво на довгострокову перспективу».

        Відтак у ході зборів схвалено річний і балансовий звіти за 2015 рік, а також обговорено та прийнято регламент ЄОТС ТИСА, бюджет на 2016 рік.

        Як поінформувала директор ЄОТС ТИСА Андреа Сабоне Цап, Брюссель виділяє кілька мільйонів форинтів для проведення у найближчий час презентаційних заходів Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА у м.Кішварда (Угорщина) та м.Ужгород. «Зараз ми працюємо над створенням веб-сторінки об’єднання та підготовкою документів до конкурсів», - мовила пані Андреа.

        А керівник Центральноєвропейської служби по допомозі в транскордонних ініціативах Роберт Янкаї розповів, що за останні 7 років через Брюссель Угорщина залучила понад 25 млрд форинтів щороку. Україна також має право приймати участь в різних програмах. Наприклад, по Дунайській стратегії українська сторона може залучити понад 1 млн євро. А по Програмі «Кретативна Європа» Україна може приймати участь щонайменше у 4-х проектах. Загальна сума програми – 79 млрд євро.

«Тут можуть прийняти участь українські компанії. Адже раніше Україна вже мала 52 успішні конкурсанти, які виграли грантові проекти. З Угорщини таких – 250. Тож, доклавши спільні зусилля, можемо у тисячу разів збільшити перспективи України залучити європейські кошти на різні програми, які співфінансуються від 30 до 120%», - констатував керівник Центральноєвропейської служби по допомозі в транскордонних ініціативах Роберт Янкаї

- Із областю Саболч-Сатмар-Берег відносини вийшли на якісно новий рівень – у кінці 2015 року створено Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА. Це перше в Україні і Європі об’єднання регіонів, створене між країною-членом ЄС та третьою країною. Таким чином, Закарпатська область отримала унікальну можливість співпрацювати у новому форматі заради реалізації спільних інвестиційних та культурно-освітніх проектів, - резюмував  співголова ЄОТС Тиса, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Довідково:18 червня 2015 року у м.Сольнок (Угорщина) керівники 12 обласних рад 5-и країн: Закарпатська (Україна), Кошице (Словаччина), Марамуреш та Сату-Маре (Румунія), Воєводина (Сербія) та 7 східних областей Угорщини: Саболч-Сатмар-Берег, Яс-Надькун-Сольнок, Гевеш, Гайду-Бігар, Чонград, Бач-Кішкун, Боршод-Абауй-Земплен підписали Спільну декларацію про наміри щодо «Міжнародного співробітництва територіальних органів місцевого самоврядування в басейні річки Тиса».

Мета: створення довгострокової системи відносин відповідно до Стратегії ЄС для Дунайського регіону, що передбачає: у короткостроковій перспективі – підписання Угоди про співробітництво; у середньостроковій – створення Європейського об’єднання територіального співробітництва (EGTC); у довгостроковій – створення збалансованого транскордонного ЕКОРЕГІОНУ ТИСА з метою реалізації конкретних економічних, транспортних, екологічних, водогосподарських та інфраструктурних проектів.

У квітні 2016 року в м. Сольнок планується підписання масштабної Угоди про співробітництво територіальних органів місцевого самоврядування в басейні р. Тиса, інформує прес-служба Закарпатської облради.

 

25 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів