Закарпатці стали менше мігрувати за кордон

Закарпатці стали менше мігрувати за кордон
31 березня-1 квітня у Парламенті Угорщини відбулося засідання Форуму угорських депутатів Карпатського Басейну.

 

Від Закарпатського краю взяли участь представники КМКС та УМДС: перший заступник голови облради Йосип Борто, депутати обласної ради - Гулачі Гейза та Чаба Пейтер.

У своєму виступі Йосип Борто зазначив, що, не зважаючи на  продовження кривавих подій на сході України, проведення не однієї хвилі мобілізації АТО, поглиблення економічної і соціальної кризи, продовження  збідніння  людей, усе ж  владі Закарпаття  вдавалося  призупинити масову міграцію, у т.ч. й закарпатських угорців. Це завдяки тому, що для абсолютної  більшості закарпатців характерний локальний патріотизм: люблять свій край і мають надію, що ситуація ближчим часом усе ж зміниться на краще. Підтримує людей і те, що посильну допомогу закарпатцям і закарпатським угорцям зокрема,  надає сусідня Угорщина. За що щиро й подякував Йосип Борто угорському уряду та всім тим, хто активно долучався до цієї допомоги.

Він також наголосив, що після жовтневих виборів до місцевих рад,  вдалося стабілізувати політичну  ситуацію в краї, збалансувати вплив різних  політичних  партій і створити ефективні діючі органи місцевого самоврядування. У тому числі й Закарпатську обласну раду, до якої увійшли представники шести політсил, з них сформована конструктивна більшість, що приймає  необхідні для суспільного життя  рішення. 

Хороших результатів на виборах досягли  на виборах угорські  партії: «КМКС» Партія Угорці України та Демократична партія угорців України.  Вони увійшли до органів місцевого самоврядування  з такою кількістю мандатів, що мають вагомий вплив  на прийняття рішень у радах.

Промовець також зазначив, що в обласній раді фракція КМКС  підписала  з депутатами політичної сили «Солідарність» Угоду  про співпрацю, відтак узгоджують позиції з  усіх важливих питань. «Донині сторони чітко дотримуються домовленостей», - наголосив Йосип Йосипович. Та додав, що, не дивлячись на  важкий стан у державі, крім кривавих торічних липневих подій у Мукачеві, січневих цьогорічних – на Драгобраті, на регіональному рівні вдалося локалізувати  негативні явища, зберегти мир і спокій  в краї, де нема міжетнічних конфліктів. На жаль, провокації є, спроби запалити міжетнічні  конфронтації також були.  Як до прикладу, 13 березня ц.р. в Ужгороді  під час акції  ультраправих націоналістів. Такі події, звісно, можуть дестабілізувати   політичну ситуацію і на Закарпатті, і процес інтеграції до Європи та набуття  членства України у Євросоюзі.

Досягнуті результати  можуть служити міцною основою  для покращення ситуації і початку етапу нового  розвитку нашого  краю.

У  першу чергу потрібно, щоб мир переміг війну, щоб стабілізувалася ситуація в країні,  щоб уряд змінив курс економічної політики на такий, який би   дав змогу розвивати вітчизняну економіку, створювати нові робочі місця,  і замість кредитів МВФ та інших банків і держав, в країну приходили сильні інвестори,  внутрішній капітал  також інвестував вітчизняну економіку.  Для нашого краю важливо, щоб розроблена Стратегія  розвитку Закарпаття реалізувалася і втілювалася в життя.

      «Однозначно,  міжнародна допомога  і в формі інвестування, і в формі надання вигідних кредитів, дотацій і допомог для суб’єктів підприємництва та аграрного сектору є важливими. Ми повинні більш ефективно використовувати  географічне і геополітичне  розташування краю. Адже Закарпаття  є Західними воротами  України до Європи і навпаки – Східними  воротами Європи до Сходу. Ми повинні розвивати транскордонне співробітництво, полегшити та покращити перетин кордонів шляхом реконструкції діючих КПП та будівництва нових. Маємо також докласти всіх зусиль, аби розвивати ще одну перспективну  галузь - туризм. Унікальна природа Закарпаття  та гостинність його жителів  дозволять розвивати її  на високому рівні. І в цих питаннях просимо допомоги від Угорщини. Хоча б тим, аби організовувати туристичні групи в наш край» - мовив  Й.Борто.

Далі виступаючий  акцентував увагу на необхідності здійснення заходів  із збереження і зміцнення системи угорськомовної освіти, у т.ч. і профтехосвіти на Закарпатті, дотримання і виконання Україною діючого Закону  про засади державної мовної політики.

На завершення Йосип Йосипович  наголосив на необхідності  проведення заходів  і створення всіх умов  для позитивного іміджу  Закарпаття з тим, аби молодь не тільки виживала, а й розвивалася, будувала своє щастя  на своїй рідній землі. «І в цьому ми також просимо сприяння з боку Угорщини», - підкреслив Йосип Борто.

Прес-служба Закарпатської облради

 

04 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів