Дівчина з поліції Мукачева має "кінологічні" гени бабусі-ненки з тундри

Дівчина з поліції Мукачева має "кінологічні" гени бабусі-ненки з тундри
Хтось із великих зауважив: «Чим більше пізнаю людей, тим більше люблю собак». Цю сентенцію цілком розділяє і наша сьогоднішня гостя – молодий кінолог закарпатської поліції Альона Малікова.

 

Днями молода поліцейська Альона Малікова з Мукачева разом зі своєю німецькою вівчаркою Ароном пройшли бойове хрещення – розкривали вбивство жінки у Воловці.  Там 33-річний пияк і нероба зарізав продавчиню місцевого магазину, якій боргував гроші.

До розкриття вбивства залучили й молодого кінолога закарпатської поліції Альону Малікову. Її службовій собаці – німецькій вівчарці Арону дали понюхати закривавлену тряпку з місця пригоди, й собака взяв слід. Розумний Арон повів кінолога вздовж залізниці, пройшов метрів 800, а далі звернув під міст. Там під деревом знайшли ніж…

З кінологом Альоною Маліковою та начальником кінологічного центру закарпатської поліції полковником Олександром Лазарем бесідуємо напередодні професійного свята – Дня кінолога, яке відзначають 2 квітня. Саме полковник Лазар запросив у закарпатську поліцію молодого й перспективного кінолога Альону Малікову.

Дівчина ця з дитинства закохана в собак. Справа в тому, що Альона Малікова родом аж із далекої Тюмені, з Ямало-Ненецького автономного округу. Її бабця Ліда – ненка, яка жила в тундрі, в чумі, й вирощувала собак для випасання оленів.

З донькою Ліди Маєю, майбутньою матір'ю Альони, познайомився геолог із Закарпаття Іван Зеленко, який приїхав в тундру у відрядження. Вони побралися й дали життя двом донькам, з яких 25-річна Альона молодша. Мати завжди знала, що Альона там, де собаки…

Через якийсь час батько-геолог привіз сім'ю на рідне Закарпаття. Альона закінчила економічний факультет Мукачівського університету. Але все життя мріяла стати кінологом.

Собаками дівчина займається професійно вже років десять. Дресирувала сотні собак для своїх друзів, знайомих і всіх бажаючих. Брала участь в багатьох кінологічних виставках по всій Україні.

У с. Ракошино на Мукачівщині діє відомий собачий розплідник «Сіра зграя», власником якого є кінолог Василь Лизанець. Альона Малікова працювала в цьому розпліднику, готуючи службових собак. Кілька років тому Василь Лизанець подарував закарпатській міліції кількох німецьких вівчарок, які нині чудово несуть службу в кінологічному центрі ГУНП області. Там і познайомилися керівник кінологічного центру закарпатської поліції Олександр Лазар із закоханою в собак Альоною Маліковою. Полковник запросив дівчину працювати в кінологічний центр. Наприкінці минулого року Альона закінчила кінологічні курси поліції в Житомирі і влилася в новий для себе колектив. До слова, вона єдина жінка-кінолог у закарпатській поліції.

На службу в поліцію Альона прийшла зі своїм вірним Ароном – німецькою вівчаркою. Арон походить зі згаданого розплідника в Ракошині. Собака ще молода, їй лише 2,5 року, але має вже хороші показники в службі. Допомога в розкритті вбивства у Воловці – один із них.

Сама Альона продовжує вчитися, аби стати фаховим кінологом. Два сертифікати  вона вже здобула, а тепер закінчує спеціальні курси кінологів на базі Сумського аграрного університету й одержить професійний сертифікат кінолога.

Полковник Лазар роботою кінолога Малікової задоволений. На базі Мукачівського кінологічного відділення в майбутньому планується створити розплідник для службових собак, і дівчина може суттєво допомогти в цьому як фаховий кінолог.

На запитання, які собаки найкраще піддаються дресируванню, моя співрозмовниця каже, що всі без винятку. Часом звичайна дворняжка вміє більше, ніж  вівчарка з родоводом. Тут усе залежить від кінолога, який навчає собаку, від його професійних і людських якостей, від знання собачої психології…

Окрім Арона, Альона Малікова має вдома в Мукачеві ще трьох собак – ротвейлера і хаскі. Дівчина каже, що собаки – це найбільша її любов. На все життя!

P.S. Вітаємо з професійним святом усіх закарпатських кінологів. Нових вам професійних здобутків, розкритих злочинів, розумних і вірних собачок!

 

 

 

 

06 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів