Весна розмалювала село Луги у фіолетовий колір

Весна розмалювала село Луги у фіолетовий колір
Кожна пора року в Українських Карпатах чарує своїми особливими барвами та красою. Тепер весна дійшла й до віддалених сіл Рахівщини – в селі Луги зацвів Шафран Гейфеля або Крокус, інформує прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

 

Вид занесений до Червоної книги України у статусі «Неоцінений». Цінна декоративна культура. Вид названий на честь ботаніка XIX сторіччя Йогана Гейфеля.

З метою збереження унікальних рослин в Закарпатті проводиться щорічна операція "Первоцвіт". Як розповів заступник начальника обласного управління лісами Ігор Коцур, у краї організовані і діють спільні рейдові групи лісівників, екологів, поліції і громадськості. Вони проводять рейди в місцях поширення первоцвітів, враховуючи їх ареали й періоди вегетації.

Квітне шафран від березня до середини квітня протягом 20-25 днів. Початок цвітіння часто настає, коли ще на галявинах лежить сніг. У висотному поясі гір шафран Гейфеля є компонентом лучних угруповань, тут він зростає на степових і кам'янистих схилах.

Шафран Гейфеля має найбільші квіти серед представників роду, що квітнуть навесні, тому вирізняється високою декоративністю. Цей вид часто вирощують як професійні квітникарі, так і аматори. В культурі він доволі стійкий та невибагливий, полюбляє напівзатінок, помірно зволожені ґрунти, добре розмножується самосівом. Насичено-фіолетові квіти цієї рослини особливо привабливі на тлі світліших шафранів або підсніжників.

Саме привабливість рослини зумовлює її нищівний збір на букети, викопування бульбоцибулин, що призводить до зникнення виду.

Нагадаємо, що знищення, пошкодження, продаж рослин, занесених до Червоної книги України, а також погіршення середовища їх зростання карається Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 88-1 і 90).

 

12 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів