2000 дат: Сергій Федака представив нову книгу про історію Закарпаття

2000 дат: Сергій Федака представив нову книгу про історію Закарпаття
Історію Закарпаття у датах і подіях у п’ятницю, 15 квітня, представив професор та відомий історик Сергій Федака.

 

Свою нову працю професор Федака охарактеризував як одну із складових підготовки до видання масштабної та деталізованої історичної картини Закарпаття.

«Близько 10 років тому, коли перевидавали працю Олександра Мицюка, я писав післямову до цього двотомника і теж підняв питання, що є потреба у сучасному нарисі закарпатської історії. І там я написав, що перш ніж писати такий нарис, який відповідав би усім сучасним вимогам, треба видати мінімум 10 попередніх досліджень. Зокрема, потрібно видати історію окремих населених пунктів, Закарпаття, окрему хронологію Закарпатя, окремо видання з термінології. Необхідне й окреме дослідження з генеалогії найбільш впливових родів, окреме дослідження з нумізматики, економічної історії, окремий нарис з джерелознавства, тобто близько 10 підготовчих видань. І цю книгу я розглядаю як одне із таких видань до майбутнього загального синтезу історії Закарпаття», - пояснив Сергій Федака.

На думку автора, історичні праці наразі є особливо актуальними та затребуваними серед читацької аудиторії.

«На сьогодні снує близько 30 чи 40 курсів історії Закарпаття різних обсягів. Але на сьогодні є великий попит у читачів (особливо туристів і місцевої молоді) на історію місцевого краю. Тим більше, що історія нашого краю надзвичайно насичена, не схожа н історію інших країв нашої країни, тому що Закарпаття завжди мало свою специфіку. Історія дуже цікава і насичена фактажем, і несподівана у багатьох моментах. Є потреба, є запит на те, щоб вона з’явилася».

У представленій сьогодні книзі подано близько 2000 історичних дат.

«З початку людської історії на території області і до наших днів. Як розвивалося суспільство, змінювалися політичні режими і як все це поступово наростало і ускладнювалося. Звичайно, якщо це розписувати повноформатно, вийшло б 500-600 сторінок, але поки я розглядаю це як попередній каркас до історії області. Однак навіть така книжечка, де історія Закарпаття подана у найкоротшій формі, навіть вона дає певне уявлення і, сподіваюся, далеко не найгірше, про те, чим була історія Закарпаття, яка специфіка нашого краю в рамках загальнонаціональної історії», - зазначає Сергій Федака.

Окрім того, до 24 серпня Сергій Федака планує видати окремий деталізований покажчик дат Закарпаття періоду незалежності України. На думку автора, вони зможуть максимально повно відобразити хід подій в регіоні протягом останніх 25 років. 

uzhgorod.net.ua

 

15 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів