В Ужгороді відбулася подія, до якої “Cantus” ішов 20 років

В Ужгороді відбулася подія, до якої “Cantus” ішов 20 років
Сьогодні в Ужгороді відбулася без перебільшення непересічна подія. Остання редакція «Меси» відомого композитора Іштвана Мартона звучала у фойє Закарпатської обласної державної адміністрації та обласної ради.

 

Камерний хор “Cantus”, співаки-учасники майстер-класів зі Швейцарії та академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії виконали повну версію твору. “Cantus” ішов до цієї події понад 20 років.

Про історію, що передувала нинішній події, розповідають на сторінці хору у Фейсбуку:

«У 2016-му минає 70 років від написання «Меси» Іштвана Мартона. Твір створив у 1940-х роках молодий обдарований музикант, який тоді ще навіть не мав закінченої професійної музичної освіти. Вперше його виконали у 1947 році в мукачівській римо-католицькій церкві. 

24-річний композитор на той час уже опанував фортепіано, скрипку, акордеон, віолончель, альт і кларнет, керував оркестрами і хорами учнів, писав для них музику, обробляв народні пісні. Лише через рік після виконання настільки масштабного твору Іштван Мартон екстерном, протягом року, закінчив Ужгородське музичне училище по класу фортепіано, і одразу почав там викладати.

Радянські часи принесли заборону на написання та виконання духовної музики і настали 50 років забуття для «Меси». Обдарований композитор був змушений писати більш доречні для влади твори, від того не менш професійні.

На початку 1990-х керівник та диригент камерного хору «Cantus» Еміл Сокач, який добре знав Іштвана Мартона, побачив у композитора окремі частини, і в 1992 році вони були виконані. А вже в 1994-му, після кропіткої роботи над партитурою, прозвучала повна “Меса для солістів хору, органа та струнного оркестру”.

У 2015 році Еміл Сокач запропонував львівському композитору Богдані Фроляк створити оркестровку для симфонічного оркестру і таким чином привести партитуру до «спільного знаменника». Саме ця версія і звучатиме 16-го квітня в Ужгороді. Концерт відбудеться в фойє будівлі ОДА та обласної ради.

Для всіх виконавців буде честю віддати шану великому композитору краю. Іштван Мартон зробив глобальний внесок у розвиток музичної культури, став вчителем для талановитих музикантів і композиторів, таких як Є. Станкович, А.Затін, М.Попенко, В.Теличко. Він залишив у спадок багато творів, деякі з них ще чекають на виконання. «Меса» займає особливе місце в творчості композитора. Промовисто про цей твір сказав Тіберій Боніславський, учасник прем'єри 1947-го року: «Навіть якби за півстоліття він створив лише цей один твір, все одно його ім’я вписали б у книгу видатних діячів Закарпаття».

 

16 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів