У межах статистичної похибки: лише 1% закарпатців довіряють українським судам

У межах статистичної похибки: лише 1% закарпатців довіряють українським судам
Про це сьогодні, 21 квітня, повідомили експерти Центру політико-правових реформ, які презентували результати нещодавно проведеного дослідження щодо ставлення закарпатців до судової системи та їх бачення реформи системи правосуддя.

 

Так, згідно з опитуванням, лише близько 1% опитаних жителів Закарпатської області, як і решти областей Західного регіону України, повністю довіряють українським судам.

Саме поширеність корупції серед суддів, на думку 67% опитаних, найбільш негативно впливає на довіру до судової влади. Тому 57% закарпатців вважають проведення судової реформи одним із нагальних завдань.

«Ми бачимо ці соціологічні дослідження, які ми замовляли. Вони показують, що є досить великий інтерес до майбутніх змін, але не вистачає інформації. Люди потребують додаткових роз’яснень щодо змін, які відбуваються», - зазначив під час презентації Роман Куйбіда, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, головний експерт групи «Судова реформа» Реанімаційного пакету реформ.

 2 лютого Верховна Рада України попередньо схвалила проект змін до Конституції щодо правосуддя, який був внесений президентом. Після прийняття цих змін у частині правосуддя, призначення на посаду судді здійснюватиметься лише за конкурсом. Не стануть винятком і судді Конституційного суду. Також служителів Феміди призначатимуть одразу безстроково, тобто без першого 5-річного терміну, який раніше використовувався для «виховання слухняності» у суддів.

Роман Куйбіда відмічає, що конституційні зміни щодо правосуддя передбачають нові можливості і для тих, хто не є суддею і навіть не планує ним стати:

«Передбачається, що звернутись із конституційною скаргою до Конституційного суду України зможе будь-яка особа, яка переконана, що застосований у кінцевому судовому рішенні в її справі закон суперечить Конституції. 68% жителів Закарпаття підтримують запровадження можливості оскаржити неконституційний закон у Конституційному суді України» - зауважив Роман Куйбіда.

uzhgorod.net.ua

 

21 квітня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів