Голова Закарпатської облради у Брюселі попросив вудочку

Голова Закарпатської облради у Брюселі попросив вудочку
У ході шостих щорічних зборів EGTC Платформи Комітету регіонів ЄС, що відбулися у Брюсселі 20 квітня, з презентаційною промовою перед поважним зібранням виступив голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

 

- Від імені всієї громади Закарпаття та від себе особисто щиро дякую вам за можливість виступити перед таким поважним представництвом в одній з  найвищих європейських інституцій, а також презентувати EGTC Тиса, в якому бере участь регіон України, який я представляю, - Закарпаття. Наш край - багатонаціональний, унікальний за природою та географічним розташуванням, який називають західними воротами України у Європу. Ми є привабливими як для іноземних інвесторів, так і для туристів.

Для Закарпаття, розташованого в серці Європи, надзвичайно важливим є європейський вектор зовнішньої політики держави. На сьогодні українці є однією із найбільш єврооптимістичних націй на континенті. Ми переконані, що на основі принципу солідарності Європейський Союз зможе захистити одне з найбільших досягнень, яке має історичне і символічне значення – Шенгенську зону.

Її збереження є важливим елементом не лише для забезпечення свободи руху людей, а і з точки зору торговельно-економічних зв’язків. Це - дієвий інструмент зміцнення міждержавних відносин. Зокрема, через активну участь територіальних громад прикордонних країн у співпраці з сусідами. Цим шляхом пройшли всі країни Східної Європи, які приєдналися до Євросоюзу в останні десятиліття.

На сьогодні понад 2 млн. громадян України мають право на безвізові поїздки до ЄС в рамках «малого прикордонного руху». Цей режим, який фактично є тест-драйвом майбутнього безвізового режиму, функціонує вже багато років та не призвів до збільшення випадків порушення міграційних правил ЄС.

Закарпаття у цьому питанні є унікальним регіоном України – його мешканці в режимі «малого прикордонного руху» можуть подорожувати до 4 держав-членів ЄС: Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Майбутнє запровадження безвізового режиму з Україною має сприяти пожвавленню економічних, культурних, міжлюдських контактів між нашою державою та країнами-членами ЄС. Відтак, це сприятиме і подальшому поглибленню міжрегіонального співробітництва.

У результаті незаконної анексії Криму та російської агресії на сході України наша держава, серед іншого, зіштовхнулася з проблемою внутрішньо переміщених осіб. Водночас, це жодним чином не призвело до сплеску міграції до ЄС. За даними Євростату, за підсумками 2015 року кількість заяв від громадян України склала орієнтовно 1%. Висока оцінка з боку Єврокомісії та визнання факту виконання нашою державою всіх критеріїв Плану дій є гарантією того, що Україна не лише не є міграційною загрозою для Євросоюзу, а й може бути надійним партнером у питаннях захисту кордону ЄС та розвитку транскордонного співробітництва.

В умовах загальних тенденцій зростання нелегальної міграції Закарпатська область, яка межує з Євросоюзом, приділяє важливе значення тому, щоб зберігати солідарність з Євросоюзом у протидії цьому явищу.

Співробітники Державної прикордонної служби України регулярно беруть участь у спеціальних операціях, у т.ч. спільних з європейськими партнерами, спрямованих на протидію нелегальній міграції.  

Оскільки Україна є складовою загальноєвропейського шляху вирішення міграційної кризи, то сподіваємося на підтримку і лобіювання скасування віз для громадян України, а також на подальший розвиток активної співпраці між нашими громадами.

Сьогодні ми тут, бо віримо, що на нашій землі настане мир, що ми будемо у великій європейській родині будувати своє майбутнє разом. Що ціна, заплачена за свій європейський вибір, а вона була надто високою, не була марною.

Закарпатська область має налагоджені партнерські зв’язки з чотирнадцятьма регіонами таких європейських країн як Угорщина, Словацька Республіка, Чеська Республіка, Румунія, Республіка Польща, Литовська Республіка, Федеративна Республіка Німеччина, Республіка Хорватія, Республіка Сербія, з якими укладено відповідні угоди про співпрацю.

Маємо надію, що через новостворений проект EGTC Тиса нам вдасться розбудувати багатонаціональне Закарпаття до рівня тих, які зуміли розбудувати наші угорські, словацькі, польські, румунські  сусіди, з якими у нас не тільки спільні кордони, а й теплі, щирі стосунки та успішна співпраця. 

Ми щиро вдячні нашим угорським колегам за можливість співпрацювати у цьому проекті, вдячні європейському співтовариству за фінансове сприяння, а також нагоду сьогодні представити цей проект, а також наші регіони, стратегія розвитку яких зараз готується. Зважаючи на обмежений час я зупинився тільки на деяких важливих особливостях нашого прекрасного краю, але сподіваюся, що ми будемо мати нагоду презентувати вам більш ширше нашу область у другому півріччі цього року.

Створення ЄОТС ТИСА знайшло всебічну підтримку закарпатської громади, яка перебуває в очікуванні суттєвих позитивних змін. В умовах жорстких бюджетних обмежень в Україні створення ЄОТС ТИСА дасть змогу залучити додаткову технічну та фінансову допомогу ЄС для проведення   в області глибоких структурних та комплексних реформ у всіх галузях – економіки, охорони здоров’я, освіти, реформування органів місцевого самоврядування, що стане добрим прикладом для інших регіонів України.

Визначальним є те, що з часу заснування у 2007 році цього юридичного інструменту ЄС, покликаного розвивати співпрацю регіонів, ЄОТС ТИСА є першим проектом в Україні, першим об’єднанням, створеним між країною-членом ЄС та третьою країною, тобто прецедентом по суті. Це не тільки яскраве свідчення тісної співпраці прикордонних областей України та Угорщини, але й закріплення спільних намірів співпрацювати у новому форматі заради реалізації спільних інвестиційних та широкого кола інших проектів.

Таким чином, наразі саме Закарпатська область може відіграти унікальну роль, ставши практичним майданчиком для відпрацювання нових механізмів і форм співробітництва України з ЄС за рахунок фінансування спільних транскордонних проектів і зразком для інших областей, які межують з країнами-членами Європейського Союзу.

Використавши ЄОТС ТИСА як інструмент співпраці, Європейський Союз, Україна та Угорщина на прикладі Закарпатської області можуть продемонструвати реальні кроки реалізації прагнень українців до об’єднання з Європою, які, за біблійним висловлюванням, сьогодні просять у Європи одного: не давайте нам рибу - дайте вудочку. Рибу ми самі  вловимо! – такими словами завершив свою промову Михайло Рівіс, яка була сприйнята схвально та щирими оплесками, – повідомила прес-служба .Закарпатської облради 

 

 

 

21 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. axabnrg 2016-04-26 / 17:00:57

    19 квітня у Києві відбулась Міжнародна конференція «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації: стан, можливості та ризики»:

    http://agropolit.com/spetsproekty/85-metod-groysmana-abo-detsentralizatsiya-po-ukrayinski