Закарпатські нардепи розповіли про своє ставлення до скандального підняття депутатських зарплат

Закарпатські нардепи розповіли про своє ставлення до скандального підняття депутатських зарплат
Кілька днів тому жителів України неприємно вразила новина про те, що народним депутатам неочікувано втричі підвищили заробітну плату. Тепер народні обранці окрім численних пільг, премій та бонусів щомісяця отримуватимуть 17 650 гривень зарплатні. Ужгород.нет розпитав представників Закарпатської області у Верховній Раді про їхнє ставлення до такого підняття.

 

Нагадаємо, підвищення "співпало" з переходом Гройсмана прем'єром.

Представник партії влади Роберт Горват (пройшов до парламенту від БПП по «ужгородському» округу) виявився прихильником ідеї підвищення депутатської зарплатні.

«По-перше, це не підняття, а повернення. Я не знаю, яким чином їх так потім покромсали. Моя думка така, що 4800 гривень депутатові Верховної Ради навіть на харчування не вистачить. Це смішно, коли депутат Верховної Ради отримує 4 800 гривень. Тому це наблизило все до більш-менш норми. Звичайно, не найкращий економічний, суспільний і політичний стан у країні. Але працювати треба і депутати працюють. Тому я до того спокійно відношуся», - заявив Роберт Горват у розмові із кореспондентом Ужгород.нет.

Його колега по парламенту, нині член депутатської групи Воля народу Василь Петьовка (представник 72-го мажоритарного округу) ідею більших заробітків виключно нардепам розкритикував.

«Я думаю, що у зв’язку з тим, що пройшли й інфляція, і обвал української гривні, то якщо піднімати зарплати, то треба було піднімати зарплати у пропорції відповідно всім, кому держава регулює рівень заробітної плати. Це стосується і працівників культури, і освіти, і медицини, і всіх інших державних службовців. Окремо піднімати лише депутатам зарплати, а всім іншим ні – це лише негатив».

Відповідаючи на питання, чи не піднімали цю проблему він чи хтось із його колег у парламенті, Петьовка зазначив:

«Я думаю, що краще рахувати, хто не піднімав цього питання. Всі піднімають, звертаються з цим питанням до уряду. І на зустрічі з Гройсманом колеги-депутати (була окрема зустріч із депутатами) це питання теж піднімали. Треба якось індексувати ці заробітні плати, тому що на сьогоднішній день люди вже не мають можливості виживати. Ми все тільки підіймаємо і все робимо для того, щоб життя було неможливим. Тарифи на електроенергію піднімаємо, на ліки піднімаємо, тому що це є теж і приватний бізнес, і від нас не залежать,  а заробітні плати лишаються на місці. Копійки якісь підіймаються і крапка».

Розповів Петьовка і про ініціаторів зарплатного росту. Виявилось, що таких депутатів у парламенті було зовсім небагато.

«Є частина депутатів, зокрема з групи єврооптимістів, які підходили і казали, що народному депутату за 4800 гривень жити практично неможливо. Це приблизно 5% від депутатів парламенту. Інші депутати ці питання не піднімали. Будемо сподіватися, що Гройсман, очоливши Кабмін відреагує і підніме заробітну плату всій бюджетній сфері».

Спростував нардеп і чутки про те, що підвищення зарплати було свого роду хабарем від колишнього спікера Володимира Гройсмана напередодні голосування за його прем’єрський пост.

«Ніхто цього не знав. Ця інформація виплила вже після того, як він був призначений. Я думаю, що це просто догадки і хтось хоче це так припіднести».

Дворюрідний брат Василя Петьовки, Павло Балога, у своїй відповіді на запитання журналістів був лаконішнічий. Варто зазначити, що й відповів він у доволі цікавий спосіб – через смс-повідомлення.

«Спитайте краще президента, що він думає з цього приводу. Вони з друзями можуть дозволити собі утримувати парламент без бюджетних коштів, тим більше, що парламент працює і приймає закони виключно під перших осіб», - написав Павло Балога.

uzhgorod.net.ua

 

22 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Гость 2016-04-22 / 14:14:13

    Совет "затянуть пояса" приобрел адресный характер.