6 європейських країн знову просять контроль між державами Шенгену

6 європейських країн знову просять контроль між державами Шенгену
Німеччина та ще п'ять інших країн Європейського Союзу звернулися з офіційним запитом до Європейської Комісії щодо подовження дії контролю на внутрішніх кордонах всередині Шенгенської зони з середини травня цього року ще на шість місяців. Лист з відповідним запитом був надісланий до Єврокомісії у понеділок, 2 травня, міністром внутрішніх справ Німеччини Томасом де Мезьєром та його колегами з Австрії, Франції, Бельгії, Данії і Швеції. Необхідність такого кроку міністри пояснюють не лише кризою біженців, але і загрозою ймовірних терористичних актів у Європі, повідомляє агентство AFP.

 

Ситуація з напливом біженців до ЄС є "вкрай нестабільною і важко передбачуваною," йдеться в листі глав МВС шести країн, який є у розпорядженні AFP. Ситуацію на так званому "балканському маршруті" вони назвали "не такою драматичною, як це було раніше", проте висловили свою стурбованість через "ситуацію на зовнішніх кордонах ЄС" та побоювання, що біженці прибуватимуть до Європи через Лівію і Італію.

Пояснюючи своє рішення щодо подовження дії внутрішнього прикордонного контролю, міністри зазначили, що без цього кроку залишатиметься "серйозний ризик для громадського порядку та безпеки". Мовляв, нещодавні терористичні атаки в Парижі та Брюсселі "засвідчили, що терористичні групи спробують використати на свою користь недоліки прикордонного контролю".

Першою країною Шенгенської зони, яка у вересні 2015 року запровадила прикордонний контроль, була Німеччина. Слідом за Німеччиною контроль запровадили ще шість країн Шенгенської зони. Згідно з чинними нормами, країни Шенгенської зони можуть запроваджувати контроль на своїх кордонах максимум на шість місяців. Однак Шенгенський кодекс про кордони передбачає у надзвичайних випадках продовження перевірок, однак загальна тривалість дії контролю не повинна перевищувати два роки.

Як заявили у Єврокомісії, у травні 2016 року вона планує дозволити країнам-членам ЄС зберегти контроль на кордонах на триваліший термін.

Джерело: Обозреватель

 

 

02 травня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів