МВФ вважає, що з підвищенням цін на газ… зарплати різко зростуть! Бо роботодавців замучить совість

МВФ вважає, що з підвищенням цін на газ… зарплати різко зростуть! Бо роботодавців замучить совість
Вважається, що після підвищення вартості послуг ЖКГ роботодавці підвищать зарплату своїм працівникам, щоб вони могли заплатити за комуналку. Таку заяву зробив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Однак за його словами, в Україні цього не станеться.

 

"МВФ, інші західні інститути стверджують, що низькі зарплати в Україні пов'язані з тим, що існує багато дотацій, і якщо їх прибрати зарплати різко виростуть, тому що роботодавці усвідомлюють свою соціальну відповідальність перед працівниками. Це, звичайно, суха теорія, вони її вичитують з книг, і до нашого життя вона не має ніякого відношення", - підкреслив експерт.

Він також упевнений, що підвищення тарифів на газ призведе до зростання кількості тих, хто звертатиметься за субсидіями.

У той же час, за словами Охріменка влада має намір змінити умови отримання субсидій.

"Якщо їх не міняти, то не виключено, що їх будуть отримувати більше 60% сімей. Плюс, раніше поставало питання, що за відсутності чіткого обліку субсидії отримують ті, кому вони не підходять. З цієї причини Кабмін хоче змінити умови, і тоді можна буде побачити, скільки людей буде звертатися. Якщо нічого не змінювати, то кількість охочих збільшиться в два рази. Якщо зараз субсидії отримують 6 мільйонів сімей, то їх може стати 12 мільйонів", - підкреслив експерт.

При цьому Охріменко допускає, що субсидії можуть скасувати зовсім і замість них ввести адресну допомогу.

"Субсидії - це неефективний механізм, тому замість них можуть ввести адресну допомогу. Зрозуміло, що вона буде надаватися тільки після перевірки платоспроможності осіб що звернулися за допомогою. Тобто, людина повинна буде довести, що вона соціально незахищена. Якщо ж особа має різні доходи або живе на утриманні, ясно, що їй таку допомогу не нададуть", - пояснив президент Українського аналітичного центру.

Джерело: Газета по-українськи

 

 

02 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів