Ужгородський лікар-чиновник написав книгу про почуття жінки, хворої на СНІД

Ужгородський лікар-чиновник написав книгу про почуття жінки, хворої на СНІД
Сьогодні, 6 травня, в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф. Потушняка лікар Володимир Кузьмик презентував роман «Стигма. Тавро несправедливості».

 

Дебютна книга начальника відділу організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА – про пошук віри людини у можливість вирватись із числа не­справедливо затаврованих, про життя ВІЛ-інфікованих людей, до яких суспільство ставиться упереджено.

У книзі автор художньо змоделював життя хворої на СНІД людини, яка через це втратила коханого, страждає,  відчуває невідворотність, хоче позбавитися дитини з відчаю, а все через стигму – тавро інакшості, шкідливості, неприйняття у суспільстві.

Це чи не одна з перших художніх книг на тему СНІДу в Україні. За словами автора, символічно роман поділений на дві частини – до хвороби Марії і проблеми під час хвороби. Над текстом Володимир Кузьмик працював більше 7 років, бо сумнівався у його художній вартості, проте не міг не написати про відчуття ВІЛ-позитивних людей.

 Цікаво, що в основі образу немає повноцінного прототипу, текст написаний з використанням професійних знань та інтуїтивних відчуттів. Проте це  не зашкодило правдивому змалюванню психології і стану людини хворої на СНІД. Це підтвердив й Андрій Дем’яненко, керівник Благодійної організації «Закарпатське благодійне товариство «Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД». Лише після того, як текст прочитали ВІЛ-інфіковані люди, автор наважився друкувати роман.

Лікаря за фахом, державного службовця прийшли підтримати колеги з управління охорони здоров’я ОДА, медики тощо. Зокрема, модератор презентації й автор передмови головний лікар Закарпатського центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Іван Миронюк наголосив на соціальній важливості книги:

«Стигма, тобто упереджене ставлення до людини, – одна з основних причин поширення СНІДу. Саме через несприйняття, незнання про життя ВІЛ-інфікованих людей, які змушені приховувати свою хворобу, людство не зуміло зупинити епідемію СНІДу».

До слова, у світі понад 40 мільйонів хворих на цей вірус.

 «Крім соціально-медичної цінності, книга має неабияку художню цінність. Підтверджує думку, що проза любить зрілого і досвідченого автора. А книжка спонукатиме до обговорення її після прочитання», - переконаний голова крайової організації Національної спілки письменників України Василь Густі.

Автор сподівається, що читач завдяки співпереживанню героїні  повинен вибрати правильну громадську позицію до цієї проблеми.

Книга вийшла півтисячним тиражем. Присутні колеги-лікарі, письменники запевнили, що цей роман доречно було б видати за державної підтримки і розіслати видання хоча б по всіх бібліотеках Закарпаття».

Іванка Когутич, для uzhgorod.net

 

06 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Міла 2016-05-06 / 23:07:47

    Скільки коштує проходження медогляду у Вашому закладі.У платного гінеколога,який приймає у Вашому закладі?Це бютжетний заклад,державний чи приватний , пане Миронюк і же є си?