На Закарпатті провели овець на полонину

На Закарпатті провели овець на полонину
На Тячівщині відбулося свято проводів отар на полонини "Весняний полонинський хід".

 

Традиційний фестиваль пройшов на цих вихідних в селищі Дубове в Тячівському районі Закарпатської області. Тут місцеві жителі, гості та туристи зібралися щоб провести овець на полонини, де вони пробудуть до осені.

Закарпатські вівчарі разом з численними стадами вирушили на пасовище. Високо в горах вони пробудуть до осені.

Трембітами і яскравим багаттям на Тячівщині проводжали вівчарів з півтисячною стадом овець на пасовище. Щоб чабани щасливо добралися і повернулися до своїх домівок в селі Дубове - традиційно влаштовують гучні гуляння.

Пан Дмитро - старший пастух в Дубовому. Овець на пасовище він виводить вже 45 років. Щорічно з травня до кінця серпня чоловік живе під відкритим небом в Карпатах.

Допомагають йому ще троє пастухів. Всі разом вони відповідають за безпеку стада. Овець віддають місцеві жителі - хто скільки тримає. За одну тварину платять 250 гривень. Пастухи ж в долині виготовляють молочну продукцію, яку потім і повертають власникам.

З овечого молока готують кілька різновидів сиру. На святі його можна було і спробувати, і придбати.Все - натуральне, без консервантів.

Свіжий сир нового сезону будуть пропонувати вже восени. Яким він буде - залежить від пастухів.Тепер їх чекає нелегка дорога на пасовище і сонце, яке вони зустрічатимуть першими протягом майже 4 місяців.

Джерело: tyachivnews.in.ua

 

09 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів