В Ужгороді пройшов завершальний етап проекту «Закарпатські діалоги»: переможців визначено та нагороджено

В Ужгороді пройшов завершальний етап проекту «Закарпатські діалоги»: переможців визначено та нагороджено
Днями в Ужгороді знову діяв культурно-просвітницький проект «Закарпатські діалоги», ініційований Міністерством культури України, сучасним письменником Андрієм Курковим та за сприяння управління культури Закарпатської ОДА. Це вже третій етап проекту – нагородження молодих літераторів.

 

В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка оголосили результати конкурсу малої прози. Оповідання та новели, сповнені багатством закарпатського діалекту, натхненням гірськими краєвидами та особливостями життя в багатонаціональному краї вразили поважних суддів.

Андрій Курков разом з іншими відомими письменниками обирали переможців. Він і розповів про обрання фіналістів, яке було незалежним: окрім самого Куркова, оцінювали молодих письменників літератори з різних куточків України: Валентина Терлецька (Запоріжжя), Михайло Рошко (Ужгород), Євген Положій (Суми), Олег Шинкаренко (Київ).

 

Перше місце в конкурсі отримала Тімеа Шрек з міста Берегове. Робота угорським філологом і навчання ромських дітей допомогли авторці зробити новелу «82 карбованці» емоційною та глибокою. Друге місце дісталось Юлії Совинській (Ужгород) за оповідання «Розлука пахне вічністю». Третє посіли Тарас Ващук (Ужгород), який написав оповідання «Атмен», Валерія Зенинець (Ужгород) – есе «Колійна луйтра Закарпаття» та Христина Турецька (село Ясіня Рахівського району) – новелу «За тим». Фіналістами конкурсу також стали Степан Ткачук, Юлія Сільцер, Олена Шваб, Юрій Марина і наймолодша учасниця Тетяна Гичка. Для них Андрій Курков провів майстер-клас із письменницької майстерності.

Голова Закарпатського осередку спілки письменників України Василь Густі подякував Андрію Куркову за організацію проекту, згадав зачинателів закарпатської літератури, а також висловив переконання, що завдяки цьому конкурсу новела і оповідання на Закарпатті відкриють нове дихання. Закликав свідомо творити письменницькі праці задля спільної загальнодержавної справи. Також письменник побажав усім творчої наснаги й акцентував, що гірські горизонти, які надихають – безмежні. 

Журі поділилось враженнями від текстів. Андрій Курков відзначив колоритне есе про потяг, яке написала Валерія Зенинець. Дівчина поділилась: 

«Сказати, що в мене повні штани радості – це промовчати. Знаєте, в дитинстві я все любила пробувати . Відчуття, немов маленький Довженків Сашко ховається у моркві, яку посадили бабуся. От глину я завжди куштувала щовесни! А якщо серйозно, то цей конкурс був черговою жаб'ячою лапкою в моєму меню під назвою життя. Як я написала це есе? Буду банальною: просто сіла в купе, квиток не купляла, бо згубила студентський і вже півроку практикуюся «зайчиком». Так ось, замовила чаю і зіницями втупилася у вікно. Думалось про все, хотілося багато сказати. Але куди, якщо папір витримає більше, ніж читач».

Куратор проекту і співголова журі Михайло Рошко розповів присутнім про те, як відбувалися два тури «Закарпатських діалогів» у різних куточках краю. Переможців нагородили книжками і грамотами, а також їм пообіцяли можливість друку авторських книг за кошти закарпатських видавництв.

 

 

12 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів