На Свалявщині провели семінар-практикум про патріотичне виховання молоді

На Свалявщині провели семінар-практикум про патріотичне виховання молоді
12 травня у Свалявському районному будинку культури, який у 2015 році став переможцем обласного огляду-конкурсу районних і міських будинків культури та методичних кабінетів, відбувся обласний семінар-практикум «Патріотичне виховання у закладах культури»

 

Його учасниками були директори районних та міських будинків культури, завідувачі методичних кабінетів, методисти з клубної роботи, а також працівники клубних установ району.

Зважаючи на події, які останнім часом відбуваються у нашій державі, вагомим стало виховання у молоді почуття патріотизму. Воно поєднує в собі національне, громадянське, моральне, родинно-сімейне, естетичне, правове, екологічне, фізичне, трудове виховання, базується на національній історії, знанні та відстоюванні своїх прав, виконанні конституційних і громадянських обов’язків, відповідальності за власне майбутнє, добробут та долю країни. Василь Сухомлинський говорив: «Патріотичне виховання – це сфера духовного життя, яка проникає в усе, що пізнає, робить, до чого прагне, що любить і ненавидить людина, яка формується».

Усі гості мали нагоду оглянути чудову виставку робіт художників, майстрів декоративно-прикладного мистецтва та народних художніх промислів району і послухати пісні у виконанні народного фольклорного колективу «Свалявські музики» (керівник Павло Личко).

Перед роботою семінару-практикуму відбулася зустріч із відомим сучасним письменником, кіносценаристом і журналістом Андрієм Курковим, письменником і літературознавцем Михайлом Рошком, літераторами Артемом Чапаєм (м. Київ), Банді Шолтесом (м. Ужгород) та переможцем конкурсу «Гірські горизонти». Акція пройшла у рамках ІІІ Всеукраїнського етапу культурно-просвітницького проекту «Закарпатські діалоги».

Відкрила семінар-практикум головний спеціаліст управління культури Закарпатської облдержадміністрації Світлана Мендель.

Наталія Шелеп, начальник відділу культури і туризму Свалявської райдержадміністрації, виступила із питанням «Тенденції розвитку культури у Свалявському районі на сучасному етапі». Вона розповіла про роботу закладів культури району, їх матеріально-технічний стан, плани на майбутнє, акцентувала увагу на культурно-мистецьких заходах на патріотичну тематику.

Детальніше з методами і формами роботи з патріотичного виховання у закладах культури клубного типу області розповіла Людмила Веклюк, завідувач відділу Обласного організаційно-методичного центру культури. Окрім того, коротко ознайомила присутніх із методичними рекомендаціями на цю тематику. Було надано значну кількість дидактичного матеріалу за різними напрямками патріотичного виховання – сценарії літературно-музичних композицій, відзначення основних державних свят, тематичних вечорів, вечорів-пам’яті, реквіємів, п’єси, конкурсно-ігрові програми, години спілкування, інтелектуальні ігри, подорожі у місто прав дитини та інші.

Цікаво і змістовно розповів та проілюстрував підготовку і проведення у закладі культурно-масових заходів національно-патріотичного спрямування директор Свалявського районного будинку культури Василь Плоскіна.

Ґрунтовним був виступ знаного у нашому краї та далеко за його межами фольклориста, фаната своєї справи, провідного методиста Обласного організаційно-методичного центру культури, заслуженого діяча мистецтв України Івана Хланти на тему «Пісні про Карпатську Україну та їх роль у духовному відродженні нашого народу». Іван Васильович проаналізував зміст збірників пісень, розповів про ідейно-тематичне спрямування творів, вказав на матеріали, які доцільно використати у написанні сценаріїв та проведенні масових заходів на патріотичну тематику.

З масовими формами культурно-дозвіллєвої діяльності з патріотичного виховання ознайомила Людмила Ухач, викладач-методист Ужгородського коледжу культури і мистецтв, а також провела низку практичних занять.

Учасники семінару-практикуму мали можливість насолодитися невеличким виступом маленьких діток, які емоційно декламували віршики про Батьківщину. Це був приємний сюрприз, адже підготувала його методист Свалявського районного будинку культури Лілія Годя – випускниця 2015 року Ужгородського коледжу культури і мистецтв, вихованка Людмили Ухач.

Запам’яталася присутнім вікторина, яка була проведена у рамках такої форми роботи як диспут, у якій учасники продемонстрували свої знання з історії України. 

Завершив роботу семінар-практикум театралізованою композицією «Ми – патріоти рідної землі» у виконанні працівників Свалявського районного будинку культури.

Кілька цікавих номерів на тему патріотизму показали учасники колективів художньої самодіяльності будинку культури.

Підвела підсумки директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук, а також щиро подякувала за активну участь в організації і проведенні обласного семінару-практикуму начальнику відділу культури Наталії Шелеп, директору Василеві Плоскіні та колективу районного будинку культури. 

Людмила ВЕКЛЮК, завідувач відділу  Обласного організаційно-методичного центру культури 

 

13 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів