В Ужгороді продовжують відзначати 125-річчя Адальберта Ерделі. У музеї Бокшая відкрили виставку робіт живописця

В Ужгороді продовжують відзначати 125-річчя Адальберта Ерделі. У музеї Бокшая відкрили виставку робіт живописця
Ерделі святкує 125-ліття у залах Бокшая — в Ужгороді відкрили виставку, обов'язкову для відвідання.

 

Нині в залах Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая представили ювілейну добірку робіт видатного живописця, засновника закарпатської художньої школи Адальберта Ерделі — на честь 125-річчя митця, що сповнюється 25 травня.

Відкрила виставку начальник управління культури Закарпатської ОДА Вікторія Фролова, яка привітала всіх присутніх музейників із професійним днем і відзначила важливість їхньої роботи, адже вони проводять нас у світ прекрасного навіть у будні, не кажучи вже про святкові дні, які не обходяться без цікавих тематичних заходів у музеях.

Плідно попрацювали обласні музейники і цього разу, підготувавши до Міжнародного дня музеїв і "Ночі музеїв" низку атракцій, однією з найпомітніших є саме ця виставка. Як розповів директор музею, експоновано близько 130 творів А.Ерделі (переважно — живописних), не тільки з музейної збірки, а й із приватних колекцій, які, зізнається, було досить складно зібрати, та результат того вартував: виставка доволі цілісна і представницька для спадку митця.

А головний знавець творчого та життєвого шляху метра професор Іван Небесник, оглянувши добірку, зробив наступні висновки: "Я би хотів виправдати отих працівників НКВД, які в 1949-му році звинувачували Бийлу Ерделі у тому, що він космополіт і формаліст. Він і справді космополіт, тобто, людина Космосу. Він писав: "я ніколи не ставлю на перше місце те, якої національності людина, я завжди намагаюсь визначити, яка це людина, який характер у неї, чи вона професіонал, а чи дилетант". Після того як Бийла Ерделі працював у Німеччині, Італії, Франції, він багато чого перейняв із європейського образотворчого мистецтва, і це помітно на нинішній виставці. Тобто ті, хто його звинувачував — мали рацію. Інша справа, чи був то великий гріх — те, в чому його звинувачували. У тому, приміром, що він "деформував" світлі образи радянських трудящих — ну, напевно, деформував, він працював із формою так, як вважав за потрібне.Єдине, що треба нам визнати, що ті хлопці, які звинувачували Бийлу Ерделі — вони безпомилково вибрали найкращого на той час у нашому краї. Мали смак! Настільки, що ми дуже пишались, коли ім'я Адальберта Ерделі присвоїли нашому коледжу мистецтв і буде не менш почесно для нас, якщо згодом на честь основника художньої освіти в краї наречуть і Закарпатську академію мистецтв".

Охочі оглянути виставку матимуть чудову нагоду під час акції "Ніч музеїв" із 21 на 22 травня, яка, нагадаємо, стартує о 18.00 із перегляду перлин музейної колекції, а близько 21.00 відбудеться концерт академічного камерного хору "Кантус".

Окрім того, на ювілейну експозицію А.Ерделі ще можна завітати протягом трьох тижнів, знаково, і в день народження митця.

Управління культури Закарпатської ОДА

 

19 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів