В Ужгороді розповіли, як визначатимуть «партійний квиток корупції»

В Ужгороді розповіли, як визначатимуть «партійний квиток корупції»
Про старт нового національного соціально-політичного проекту «Під контролем» у четвер, 19 травня, розповіли його представники у Закарпатській області – депутат Закарпатської обласної ради Андрій Шекета та представник Громадської Мережі «ОПОРА» Володимир Феськов.

 

«Цими прес-конференціями стартує нова громадська ініціатива «Під контролем», яка ставить за мету з’ясувати, який партійний квиток має корупція в місцевих органах. Перед нами стоїть завдання моніторингу на рівні області та обласного центру. Ми моніторимо обласну раду та Ужгородську міську раду на предмет якихось загальних моментів, пов’язаних із корупційними ризиками. Перш за все це діяльність керівників рад, мера міста, членів виконкому. Також питання комунальної власності, розподілу посад між різними людьми і т. д.», - пояснив Андрій Шекета.

У рамках проекту на політиків та посадовців, які стануть фігурантами корупційних скандалів, складатимуться спеціальні профайли, в котрих фіксуватиметься, в тому числі, партійна приналежність корупціонера.

«Дуже часто ми бачимо, що лідери партій у Києві говорять про дуже важливі і потрібні речі, освідчуються виборцю в любові, однак на місяцях їхні представники роблять зворотні речі. Чи знає про це лідер, чи не знає  – це інше питання. Але саме на іміджі цього лідера і політичної сили у місцеві ради проходять чиновники, які обкрадають громади. І політичні сили мають нести таку саму відповідальність за те, що безвідповідально ставляться до людей, які проходять за її списками», - пояснив Володимир Феськов.

За словами Феськова, ця ініціатива допоможе реально продемонструвати українцям ціну корупції в органах місцевого самоврядування та дотичних до них організацій:

«Справді починається дуже важлива ініціатива, головною метою якої є донести до виборця, у скільки йому обходиться неефективний чиновник і депутат, якого він обирає. Скільки насправді коштує корупція і непрофесіоналізм в органах місцевого самоврядування, у комунальних організаціях. На жаль, у виборців коротка пам’ять і коли приходять чергові вибори, всі ці депутати одягають новий бренд і йдуть балотуються, обіцяють ефемерні речі,  виборці їх обирають».

Феськов із Шекетою моніторитимуть діяльність закарпатських та чернівецьких чиновників. Наразі мережеві можливості проекту вимагають подібного поєднання областей. Разом з тим, перші результати моніторингу можна буде побачити вже через місяць:

«Поки що робота розбита на 9 місяців по 3 блоки. За перший місяць ми промоніторимо формальні моменти, пов’язані з деклараціями, конфліктами інтересів. Через місяць ми дамо перші результати по тих органах, які монітиритимемо. Що за цю каденцію мали зробити, але не зробили із того, що вимагає закон», - пояснив Шекета.

За словами Шекети, він як депутат обласної ради також підлягатиме моніторингу і не хвилюється за власний профайл. Тим не менше, сама політична сила, до якої входить політик, уже викликала кілька запитань у організаторів ініціативи.

Щодо конкретних дій, які можна буде приймати по завершенню моніторингу, його учасники бачать два варіанти розвитку подій:

«Перший – передати інформацію у правоохоронні органи, якщо там є якийсь склад злочину. Скоріше за все цього теж не буде, бо ті чиновники теж не дурні. Але є також інший момент: тиснути публічно на керівників політичної сили, щоб ця людина була або відкликана з посади, або була позбавлена мандату», - заявив Шекета.

 

19 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів